12 Ekim 2014 Pazar

Fotoğrafın Mutlu mu?!


Fotoğrafların insanlardan daha dürüst olduğunu düşünmüşümdür hep. Yalan söyleyemezler, mış gibi yapamazlar. Gerçekte içinde bulunulan duygu durumu, yaşadığın hayatta, birlikte olduğun kişilerle mutlu olup olmadığın fotoğraflarda hissedilir. O fotoğraf makineleri sadece görüntüyü çekmez, duyguları da çeker adeta. İstediğimiz kadar mış gibi yapalım, nafile. Hisler fotoğraflarda kabak gibi görünür. 

O an gerçekten mutluysak, titreşimimiz, enerjimiz o boyuttaysa, pişmiş kelle gibi sırıtmasak, öylece dursak bile okunur fotoğraftan o güzel enerji. Tam tersi için de geçerli. Güzel, manzaralı, görülesi, sosyal medyada hava atılası bir ortamdayız, ama bir sebeple mutsuz, hoşnutsuzsak ortamdan veya yanımızdakilerden, ağzımız kulaklarımıza fiyonk dahi olsa, o düşük, mutsuz duygu hali fotoğrafın dışına taşar kendi gizemli diliyle.

Hele ilişkilerdeki ahenk, bağlılık, sevgi, saygı... Ya da isteksizlik, uyumsuzluk, sevgisizlik, zorakilik, laf olsunluk, n'apalım işte, böyle gelmiş böyle giderlik... Ya da sadece yorgunluk, bitkinlik halleri bile... Biz ne yaparsak yapalım, fotoğraf kareleri her zaman gerçek hikayeyi fısıldıyor sessiz sessiz... İstediğin kadar sırıt poz verirken, gerçekte mutsuzsa yüreğin, o sırıtışın yansıttığı duygu, 'dam üstünde saksağan' bir görüntüden öteye geçemiyor. İstediğin kadar sarıl yanındakine, bir de üstüne sırıt hatta, gönlün ruhun gerçekte istemiyorsa yanındakini, at baldırında kelebek misali eğretilikten öte geçemiyor o kare maalesef... Ya da iyi ki... ;)

Diyeceğim o ki, tam da yaşadığın duyguyu yansıtıyor fotoğraflar. Sen bir tarafını da yırtsan, 'Mış Gibiciler' Oscar Ödülü'ne aday da olsan, içindeki duygudan bir tık öteye geçiremiyorsun fotoğrafları. Neysen, ne yaşıyorsan, fotoğrafların da ondan ibaret oluyor.

Ha bu gerçekliği herkes görebiliyor, arkadaki duyguları yakalayabiliyor mudur, bilemiyorum. Belki de okuyamıyordur, kim bilir... Zira öyle olaydı, sırf sosyal medyaya veya salondaki çerçeveye konmak için çekilmiş olduğu besbelli, 'bakın ne de mutluyum, ne kadar da eğleniyorum, ne de çok seviliyorum'un ispatı misali fotoğraflar üretilmezdi kuvvetle muhtemel. Yapmacık duruşlar ve sırıtışlardan ibaret fotoğrafların altına bir de üstüne vıç vıç, sevgi pıtırcığı altyazılar yazılmaz, yazılsa dahi on yüz bin kez beğenilmezdi zannımca... Ya da ne bileyim, tek taraflı bir sevgi üzerine veya 
sevgisiz kurulmuş, ve bilumum sebeplerden bir türlü bitirilemeyen bir evliliğin, gören gözlere gün gibi ortada olan mutsuzluğunu kabak gibi bağıran fotoğrafının altına, sırf yan yana oturuyorlar, birbirlerinin yanına ilişip, sırıtmışlar diye, "Mutluluğunuz daim olsun canım..." yazanlar olmazdı herhalde.

Belki de fotoğrafların dili de, yabancı dil gibi, sadece o lisanı okumayı, anlamayı bilene... Ya da mış gibilik herkesin hücrelerine işlemiş, kimsenin gerçeği, gerçek sevgiyi falan aradığı yok. Önemli olan mış gibi hayatların olabildiğince sürdürülebilmesi. Belki de hiç düşünmüyor, hiç hislerine kulak vermiyorlar. Bu şey, bu kişi, olay vs. bana ne hissettiriyor? Neden böyle hissettiriyor diye hiç sormuyorlar. Öğretileni, gördüklerini kopyalayarak yaşamlarını ezberden sürdürüyorlar. Bu da mümkün. Ya da D şıkkı, hepsi. 

Not: Sözüm, bazı özel anları yakalamak, ölümsüzleştirmek, arada dönüp hatırlayabilmek için çekilmiş ve sanal veya gerçek ortamda sevdikleriyle paylaşılmış, 'gerçek ve samimi' fotoğraflar meclisinden dışarıdır! Onlar candır, en bir sevdiğimdir... ;)

*******************************
Not: Paylaşımları lütfen copy/paste ile değil, alttaki butonları kullanarak yapalım. :) 

14 yorum:

  1. ah ah evet yaaaa herşeyin suyu çıktı yaaaa :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone her yorumuna gülüyorum, yimin ederim. :D

      Sil
  2. "Çekiyorum gülümseyin" kalıbına da uyuz olurum. Deklanşörden sonra yine düşecekse suratlar ne manası var, gülümsemenin. En iyisi doğal yakalanmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal yakalandığımız fotoğrafların ışıltısı da bambaşka oluyo zaten. Keşke etrafta birilerimiz olsa da böyle hep doğal yakalayıp dursa. ;)

      Sil
    2. Ya ama siz benim doğal yakalanan fotoğrafları bi görseniz. Vakti zamanında yahu ben nasıl bu neşeli halimle müfettişlik yapabildim diyordum, dijital makinalarla anladım anacım, acayip asabi bir doğal halim var, inanmazsınız. Aman ben gülümseyiiin modun dışında fotoğraf çektirmem abi:-) Yoksa suratsın ve yaşlı çıkıyorum ki hangisi daha kötü bilemedim şimdi:-)

      Sil
    3. :) Şimdi merak ettik ama o doğal yakalanan hallerini?! Müfettişlik yaptıysan, iş gereği yüzüne oturttuğun bi asabilik ve yaşlılıktır o bence. ;) Ki gerçekle uzaktan yakından alakası yoktur bundan sebep...

      Sil
  3. İşte bu nedenle Facebook sayfamdaki fotoğraf sayım bir elin parmaklarını geçmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az ya da çok, içten, samimi, gerçek fotoğraf olsun, canımı yesin... ;)

      Sil
  4. Sende herşeyi sorgulayan , gözlemleyen bir insansın. Alt yazıları okuyabiliyorsun. Sadece fotoğraflar da değil bence gerçek hayatta da tavırlar herseyi anlatıyor aslında. Ama fotoğraflar iyi tespit:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın, gerçek hayatta da herşey apacık görünüyo çoğu zaman, ama yine mış gibiler devreye giriyo tabi her zaman. ;) Sevgiler...

      Sil
  5. Yakalandım o zaman, geçen sene fotoğrafçı beni güldürmek için yalvaracaktı nerdeyse, gülmeden çekince ne oluyorsa sanki. O günkü fotoğraflara baktıkça fotoğraftaki halimin o kareden çıkıp boğazıma yapışacağını düşünmeye başlıyorum :)) psikoloji beni her zaman etkilemiştir, insanlar hangi yüz ifadesinde olursa olsun sadece gözlerine baktığında sende hangi duyguyu uyandırıyorsa ruh hali odur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper yorum! Teşekkür ederim, güldüm bi güzel. Fotoğraftaki halinin çıkıp boğazına yapışmasınaysa bayıldım.
      Gözler yalan söylemez neticede, tam üstüne bastın... :)

      Sil
  6. Bi' ekrana bakıp poz verince, insan en doğal haliyle poz veremiyor sanki zaten, ben öyle hissediyorum.
    Ansızın çekilen fotoğraflar ne güzeldir, ne samimidir (abuk bir durumla pozlanan fotoğrafları kastetmiyorum tabi.;)
    Doğallık şart!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle tabi ekrana bakınca. Ama doğal fotoğrafını çekecek kimselerin yoksa, öyle oluyo mecburen. De naparsak yapalım, gözler duyguları veriyo işte iyiyse de kötüyse de... :)

      Sil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(