27 Nisan 2016 Çarşamba

Çalışan kadının temizlikçi kadınla imtihanı



Malumunuz artık çoğumuz işten güçten eve elimiz ermediğinden, sağlık nedenlerinden, veya parayı bol bulup, neremize süreceğimizi bilemediğimizden olsa gerek yardımcı kadın alıyoruz temizlik için. İyi hoş, alıyoruz almasına da, bir de dediğimizi yaptırabileydik, bir otorite sağlayabileydik, iyiydi. Ama nerdee! 😒 Bugüne kadar dediğimi yapan, eşyaların yerini değiştirmeyen, arkamdan iş çevirmeyen bir kadın bulabildim hepi topu. O da zaten on yıl kadar geldi gitti sağ olsun, elim kolum oldu, ardımı arkamı toparladı. Ve fakat sonra bazı sebeplerden birlikte çalışamaz olduk. Lakin o gün bugündür bir benzerini bulamadım maalesef. 😕

Hayır kadın çok, buluyorum bulmasına da, anacığım geliyor, ilk gün bir demo yapıyor, bir demo, kendinden geçersin. O derece yalamış yutmuş evi düşün. Her yer bal dök 
yala. Oh diyorsun, tamamdır, bu sefer tutturdum. Bir dahakine bakıyorsun bir yeri es geçmiş, bir dahakine perdeleri yanlış takmış. Yatak odasının perdesi çalışma odasından, çocuk odası perdesi yatak odasından, feleğini şaşırtmış her nasılsa perdelerin. Bulmaca gibi, çöz çözebilirsen artık. Evladım insan o perdeleri atarken bir işaret koyar, çatal iğne takar, ya da ayrı ayrı atar, sırayla da takar değil mi?! Yok, yıkadı mı, yıkadı. Taktı mı taktı. İş bitmiştir. Sen dua et, hepten kayışı koparıp, gelip sana duvak niyetine takmamış. Öylesi bir baştan savmalık, yalapşaplık. Hadi odalarınkini karıştırdın, aklın büzüldü bir an ve oldu bir şekil. De, zaten birinde çatal iğne takılı olan ve makineye atarken tembihlediğim briz mutfak perdesini nasıl yanlış takıyorsun a kızanım?! Briz bu, yanlış taktın mı biri sıcaktan bayılmış davar dili misali sallanıyor, diğeri kırk estetik yemiş kokoş misali gerim gerim geriliyor. Göz var nizam var, baktın mı anlarsın zaten, çatal iğneye, fazla akla ne hacet?!

Hadi diyorsun bu da olmadı, yeni birisini bulayım. Hatun geliyor, her şey çok güzel yine ilk gün. Gel gelelim sonraki günler kabustan az hallice. Arkanı döndüğün an gelsin sigaralar, gitsin telefonlar, muhabbetler. Tamam, her insan evladının molaya, dinlenmeye ihtiyacı var elbet. İyi de, sen mola yapmıyor, sigara sohbet aralarında temizlik yapıyorsun be kızanım?! E iyi kötü bir bedel ödüyoruz, acık hakkını ver, hiç bilemedin yapıyor görün bari, bu kadar da keriz hesabına koyma gözünü seveyim.

Bir başkasını bulup, sözleşiyorsun günü saati vs. Gün geliyor, saat geliyor, gel gör ki kadın gelmiyor. On dakika geçiyor yok, yirmi dakika yok, yarım saat derken, artık arayayım, nerrdeymiş bir öğreneyim en azından diyorsun. Arıyorsun iyi niyetle, safça, hatta safın alasıca, karşıdan bir uykulu ses cevap veriyor. Bir an emin olamıyorsun, doğru kişiyi mi aradın diye. Ama yok, doğru kişi işte. Soruyorsun neredeymiş diye. Ve cevabını alıyorsun: "Ay Mimikli haanıığm, beni öneren Sakine hanım size haber etmedi mi, ben raaatsızım da acık, gelemiycaağm da bugün. Başka gün geleyim isterseniz...".  Cevaben 'Ülen kadın, seni deee, rahatsızlığını daaa, haber vermeyecek kadar ciddiyetsiz, sorumsuz tavrını daaa....!' demiyorsun tabii, nezaketini bozmadan, dişlerinin arasından "Arayıp haber verseydiniz en azından." deyip oturuyorsun sinirden köpürmüş totonun üstüne kös kös...

Neyse, mecburen yeni birini buluyorsun tabii peygamber sabrı ve Polyanna iyimserliğinle. Geliyor seninki, bittabii ilk gün yine harika, muhteşem. Lakin hemen sevinme, bir bekle, temkinli ol bakalım derken, birkaç seferden sonra akşam eve bir geliyosun ki, banyo aynasının önündeki cilt bakım ürünlerin çamaşır makinesinin üstünde. Çamaşır makinesinin üstündeki parfümün yatak odasındaki konsolun üstünde, öyle uygun görmüş zerdüşt, kendi evindeki düzeni senin evinde oturtmaya çalışıyor bütün işgüzarlığıyla. Salondaki mumları kaldırıp, dolaba tıkmış. Elinin altında olmasını istediğin, o sıra okuduğun kitapları toplamış, çalışma odasındaki kitaplığa koymuş. Bütün laptop, tablet, cep telefonu vb. cihazların kablolarının dürüp büküp, kurdele yapıp, bir taraflara sokuşturmuş ki, gelince şöyle güzelce bir arayasın, sinirden hop hop hoplayasın. Mutfaktaki elinin altında tuttuğun şekerlik, tuzluk ne varsa tıkıştırmış önüne gelen dolaba. Artık aran dur, mantığını çöz hatunun, hangi dolaba ne koymuş ola acaba diye. Bir de banyoya, çamaşır makinesine iyice bakarsın ki, kullandığı bezleri de direk çöpe atmış. Tüm bunları görüp, bütün gece la havle çekerekten evi toparlayıp, sinirlerini yatıştırmaya çalışırken zil çalmaz mı. Kim ki, ne ki derken bir bakarsın delikten, alt komşu. Hayırdır inşallah deyip açarsın ve o günkü tatlının kaymağını da komşudan yersin afiyetle. "Canım bugün sizde temizlik mi vardı? Galiba balkon mermerleri hortumla yıkanmış, çamaşırlarım hep mahvolmuş!" demez mi. Bir yanın temizlikçi kadına sessiz sessiz sevgilerini gönderir, diğer yanın yerin dibine girerken, öbür yanınla da yerin üstünde kalıp, nazikçe özür dileyip, işi toparlamaya çalışırsın pek tabii medeni bir komşu olaraktan.

Eh, hal böyle olunca da bir sonraki temizlikte yine ne halt yiyeceğini bilemez vaziyette kalır, karalar bağlarsın haliyle. Hayır vakit ayırıp, üşenmeyip kendin yapsan yetişemezsin, yetişsen bile kendini telef edersin, daha önemli işlerinden kalırsın. Aynı hatunu yine alsan, her seferinde aynı şeyleri tembihlemekten dilinde tüy biter. Bırak dilini, her bir yanında biter hafazanallah. O değil de, yapsa bari tembihlediklerini de. Yeni bir kadın bulup tutsan, orası hepten muamma, sürprizli yumurtadan beter bir durum.


Yok kuzum, ben çıkamadım bu işin içinden yıllardır vesselam. En temizi sal gitsin, evi pislik dötürsün, kedi enceğini kaybetse bulamasın, ama hiç değilse param cebimde, huzurum da daim olsun yahu, aaaa!!

 **********************************

Not: Paylaşımları lütfen copy/paste ile değil, alttaki butonları kullanarak yapalım. :) 

50 yorum:

  1. O en son kıza biraz haksızlık etmişsiniz sanki. Yani ben anlattıklarınızdan öyle anladım. Eşyaların yerini değiştirme kitabım Vs şu eşyalarım olduğu yerde kalsın gibi bir bilgi verdiniz mi önceden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son kız, aslında en sevdiğim kız. :) Her salondaki battaniyeyi, kitapları vs. başka odaya götürme, kaldırma deyişimde kızıp, dik dik gözlerini belerten, her paspası bulduğun gibi ser, koltuğu yana çevirme dediğimde aleni kızgınlığını belli eden kız. :D Gel gör ki, aynı zamanda hoşsohbet ettiğim, arkadaşlığını da sevdiğim biri. Dolayısıyla ne haksızlık, ne kırgınlık var ortada. Aslında hiçbiriyle de olmadı öyle tatsız bir durum. Zaten olsaydı içimdekileri kusmuş olacağımdan, bu yazı çıkamazdı. :)

      Sil
  2. Hahah! Bunun bir de başında durduğun versiyonu var. hani evde değilken değil de sen başındayken yaapar temizliği. Ay pardon o yapmaz sen yaparsın. Günün sonunda o parasını aldığı için mutlu sen temizlik yapıp kadının yapmadığı yerleri yapmaktan ölü bir halde olursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haa evet Nabrut. Öylelerini de duymuşluğum var. Eve temizlikçi alacak olup da bir gün önceden derleyip toplayangillerdir onlar. Hani kadıncağıza ayıp olmasın babında önünde ardında dolanan.:) Allah akıl fikir ihsan eylesin, ne diyeyim...

      Sil
    2. Ayıp olmasın diye değil o da var ama benim bahsettiğim kadının eli ağır işi bitiremiyor ya da senin istediğin gibi yapmıyor mecburen arkasında dolanıp ondan eksik kalan yerleri tamamlıyorsun :/

      Sil
    3. Ahh kıyamam, o daha betermiş. :/ Allahtan ben denk gelmedim o kadarına. Şükredeyim bari halime. :D

      Sil
  3. Bana en iyisi şimdi gelen (başımın tacı şeklinde) en kötüsü de elmas yüzüğümü dolabın dibinde bulup alıp giden.

    Zor işler vesselam :-( Anlıyorum ben seni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman o başının tacı modeli hoş tut bacım. Ortalık fena. Hani şu artık 'evlenecek erkek yok!' tekerlemesini ağzına dolamış kızlar misali, valla güvenilir gadın yok mirim! :)
      Yalnız elmas yüzük fena olmış. İçim cızladı. Geçmiş olsun. Size birşey olmasın.
      Sevgiler blog kardeşim. ;) :*

      Sil
  4. lıyamam derdin büyükmüş :) ben de cumartesi günleri temizliyorum. evet yoruluyorum bazı işleri erteliyorum ama naparsın?
    umarım en kısa zamanda istediğin gibi birini bulursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Kerime. Ben de eskisi kadar sık almıyorum son zamanlarda. Aynen cumartesi işbölümü yapıp, hallediyoruz hafif temizliği. Gel gör ki kapıydı, camdı, dip bucaktı zor işler mirim. Arada her eve lazım şöyle cabbarından güvenilir bir hatun. Bu yüzden gelip de işini hakkıyla yapan kadınların da alnından öpmek lazım. Gerçekten yerleri doldurulamaz.

      Sil
  5. benim yardımcım yıllardır gelir bana çok güvenirim ve işi tamamen ona bırakırım evet hala evi kendi düzenine sokmaya çalışır biraz biraz ama o kadar güvenilir ki hoş görüyorum artık o kadarcık da olsun yoksa onun yaptığı işi ben hayatta yapamam başkasını da bulamam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o evi kendi düzenine benzetme meselesi özellikle yaptığı işe ruhunu veren, kuduz gibi iş gören hatunlarda oluyo illa ki. Kendileri bi nebze de baskın kişilik oluyo zaten ister istemez. Evini kendi evi gibi sahipleniyo, kendi evinde ne yapacaksa sende de yapıyosa, bil ki düzeni de değiştirmesi an meselesi. :) Her karakterin artısı, eksisiyle zuhur edişi, naparsın...

      Sil
  6. kendi ütüleyip katlayan dolaba kaldıran ütüler çıkmış diye duydum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa! Nerdesin ama sen kaç zamandır Syrakusa kardeş ya?! Gerçi desen ki, sen neredesin asıl, verecek cevabım yok. Deme o yüzden. Önce ben dedim. :P

      Sil
  7. Hoşgeldin. :) Gelirim elbette, sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. benimki iyi bak Allah'a şükür, bulduğunu yerinde bırakır, kendine göre bir düzen oluşturmaya çalışmaz, evi bırakır giderim ama o da yaşlanıyo :/ gelemicem, yapamıyorum artık diyecek diye korkuyorum. çok zor valla iyi birini bulmak! Allah kolaylıklar versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tam da bu sebepten önceki yıllarca gelen ablayla yolları ayırdık. Rahatsızlıkları vardı bir de üstüne. :/ Umarım seninki iyi ve sıhhatte olur da daha uzun zaman birlikte olursunuz... Amin mirim, hepimize. :)

      Sil
  9. Ben de evi temizletecek birini bulamayanlardanım. İş bana kaldı anlayacağın. Her türlüsü zor.Çalışmak ya da çalışmamak işte bütün mesele bu.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki bütün meseleyi çözmüşsün. ;) Şöyle yapalım; bulanlar bulmayanlara önersin. Hep beraber mutlu olalım, hayat bayram olsun. :D Sevgiler...

      Sil
  10. Benim hatun şu anda senin son versiyonundan...
    O gittikten sonra 2 gün o nerde bu nerde diye telefon açmakla geçiyor ömrüm.
    Birde bazı günler öyle sallıyor ki Oytun bile yapar onun yaptığı temizliği ama gel gör ki yeni kadın bulmak zor iş olduğundan görmezlikten geliyorum... Notlar bırakıyorum etrafa bol bol. Bunu kaldırma bunu yap diye :))
    Ama o beni sallıyormu tabi ki sallamıyor :)))
    Ne diyim kolay gelsin sana...
    Zor işler bunlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen tatlım. Telefon açıp yerlerini soruyorum ben de. Ama son zamanlarda artık mantığını çözmeye başladım. Tahmin yürüterek bulabiliyorum çoğu şeyi. :D
      Sana da kolay gelsin kardeş. Arada böyle buluşup içimizi döküp hafifleyelim bari. :D Sevgiler Oytun ve anneciğine... <3

      Sil
  11. çok şükür böyle sorunlarla karşılaşmadım. ama var evet karşılaşan arkadaşlarım da . yıpratıcı oluyor haklısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanslısınnn, çook şanslı! ;) Hep öyle olmanı dilerim. Sevgiler. :)

      Sil
  12. Şu eşyaların yerinin değişmesi de benim en kızdığım şeydir. Kendi ev düzenini yerleştirmeye çalışıyor dediğiniz gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bir bey olarak siz bile farkındaysanız durumun vehametinin, daha ne diyim ben, ne diyim... ;)

      Sil
  13. Benim arkadaşım, temizlikçinin temizliğini beğenmeyip, o gittikten sonra üstünden bir daha geçiyor. Başka temizlikçi de bulmuyor. Geçinip gidiyorlar. Allah akıl fikir versin :)

    YanıtlaSil
  14. Ay, gece gece ne çok güldüm benzetmelerine! Temizlikçi kadın sıkıntısı çekmediğim için bu yazıdan sonra şükredicem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Ne kadan şükretsen azdır kardeş. Öp öp de başına koy numunelik yardımcını. Bak, bulan var bulamayan var... ;)

      Sil
  15. Yanıtlar
    1. Yola çıktım. ;) İyi hatırlattın. Uğramayı ihmal ettiğim ne çok arkadaşım var son zamanlarda... :/

      Sil
  16. Müsadenizle sayfamda paylaşmak istiyorum yazınızı..sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, kaynak gösterilerek paylaşıldığı sürece memnun olurum. Paylaşmaya değer gördüğünüz için teşekkür ederim. Sevgiler. :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  17. Mimikli, bütün mesleklerde bu sorun var. Belki de çoğumuzun işveren pozisyonunda olduğu tek alan, bu olduğu için dikkatimizi bu kadar çekiyor. Çoğunluk olarak işimizi benimsemediğimiz, sahiplenmediğimiz, çünkü sevmediğimiz için, kaytarıyor, baştan savıyoruz. El elin eşeğini türkü söyleyerek arıyor. Kendi temizlikçi tecrübemi paylaşayım. Güvenilir bir tavsiye üzerine bulduğum kadına, yüzünü bile görmeden yedek anahtarı bıraktım. Yapılması gerekenleri maddeleyerek yazıp, paranın yanına bıraktım. Ücreti de diğer evlerden aldığından daha fazla verdim. 5. haftasında falan, 15 tatile denk geldi. Evdeydim. Sabah ayaküstü hal hatır sorup, dışarı çıktım. Oturup, muhabbet edersem, yarın öbür gün işleri bana yaptırabilir. Laubalilik oluşabilir. Her hafta kağıda yapılmasını istediklerimi yazarım. Bir kez bile aramak zorunda kalmadım. Hayatımda ilk kez yaptığım bir şey olan işverenlikte ilkem şu: Çalışanım, kendini evinde hissetsin. Ben ona evinde hissetmesi için gerekli ortamı sağlıyorum. Ne geldiği saat önemli, ne de gittiği. Okuldan geldiğimde ev temiz ve boş olsun yeter. Bir kaç aydır devam ediyoruz. Kendisi de arkadaşıma benden hoşnut olduğunu söylemiş sağ olsun. Ha, iyi niyetimi suistimal etseydi, temizlikçi çağırıp arkasından temizlik yaparak, paramı çöpe atmazdım. Bir kez uyarıp, ardından bir daha gelmesine gerek olmadığını belirtirdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pabucumun leydisi, ne dolu ve huzurlu bi yorum olmuş. Teşekkür ederim katkın için. :) <3
      Haklısın bütün meslekler için geçerli elin elin eşeğini türkü çığırarak araması. Gülümsedim yalnız. Pek bi yerinde oldu bu türkülü eşek aramaca. :D
      Senin adına sevindim. Oturtmuşsun yardımcınla ne güzel. Umarım hep böyle uyum içinde devam eder ilişkiniz. Sevgiler... :)

      Sil
  18. :)) senin yardımcılar birbirlerini tanımıyorlardır değil mi:))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaa! :D Bugün çok güldürdün beni. Her zamanki gibi ağırbaşlı, bir o kadar da esprili yorumlarınla. :D

      Teşekkür ederim, teşekkür ederim. İyi ki varsın. <3

      Sevgiler... :)

      Sil
  19. Ben şu ana kadar eve temizlikçi almış değilim. O sebepten bu konuda bir tecrübem yok fakat apartman temizliğine gelen kadınların hep aynı karakterde olması beni şaşırtmıştır. Sanki parasıyla bir iş yapmıyorlar da; lütfederek yapıyorlar. Kompleks midir nedir? Sonuçta herkes para kazanmak için bir işte çalışıyor. Senin işin de bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki parasıyla değil de lütfen, ne güzel demişsin. Aynen ondan işte.

      Sevgiler efenim. Her zaman bekleriz. :)

      Sil
  20. Hiç çağırmak nasip olmadı. Kendim evde yokken evime birisini almaya cesaretim yok.ama evim harika (!) durumda😂

    YanıtlaSil
  21. bende çalışıyorum almıştım bir baya baktım olmuyor bıraktım kendim yapıyorum işten artan vaktimde :) bu arada blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi takibe aldım bloğuma da bekliyorum sevgiler :) http://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkasından toplayacak olup, toplarken de sinir küpü olmaktan daha iyi bi seçim olmuş sizinki. :)

      Hoşgeldiniz bu arada. Gelirim tabi ki. Sevgiler. :)

      Sil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(