10 Şubat 2015 Salı

Nesiniz, necisiniz kuzum siz?!


Şu sosyal medya doğru kullanıldığında müthiş bir nimet gerçekten. Kaybettiğin arkadaşla
rı bulmak, yeniden bir araya gelmek, farklı çevrelerle tanışmak, bilgi kaynağı veya eğlence aracı olarak kullanmak, komik- eğlenceli videolar izleyip kafa dağıtmak, gülmek, eğlenmek gibi ruhu besleyecek, mutlu edecek birçok imkan sağlıyor olması müthiş. Şahsen
dahil olduğum günden beri çok faydasını gördüm, zaman zaman hala da görmekteyim, doğruya doğru. Gel gelelim sosyal medyayı saçma sapan, akıl fukarası faaliyetler için kullananların sayısı da azımsanacak boyutta değil hani. Şu paylaşanın, beğenenin elleri dert görmesin, ne muradı varsa o olsun, efenim bilmem kimin fesini paylaşanın tüm işleri rast gitsin, beğenen eller dert görmesin tarzı zırvaları geçelim baştan, zira onlar ayrı bir başlığın karakterleridir zannımca. Lakin şu şiddet
görüntüleri paylaşanlar var ya, işte onları hangi kefeye koyup, nasıl anlamlandıracağımı, yorumlayacağımı bir türlü bilemiyorum mirim.

Hadi o beğenirsen işin rast gitsinciler totem motem takımına giriyor, kategorize edilebiliyor bir nebze belki, altında yatan dürtüyü iyi kötü anlayabiliyor insan azından. Da, bu kesilmiş kafaları, öldürülmüş çocuk veya hayvanları, şiddet gören bebe görüntülerini vs. paylaşanlar neden paylaşıyor kardeşim?! Duyarlılık mı yani bu?! Bir sorgulamak lazım. O kadar anlayamıyorum, o kadar hırslanıyorum, o kadar depelemek istiyorum ki böylelerini, anlatmaya kelimeler kifayetsiz. Neden mi? Çünkü düşünmeden hareket ettikleri için. Çünkü bunu yaparak vicdanlarını rahatlatmaya çalıştıkları için. Çünkü bu tarz şiddet görüntülerini paylaşarak şiddeti görene hiçbir faydalarının olamayacağını, sadece yok yere birçok insanı daha üzeceklerinin farkında bile olmadıkları için. Çünkü bu görüntüleri izleyerek de o kişiye hiçbir katkılarının olmayacağını anlamaktan fersahlarca uzak, önlerine gelen çer çöpü izledikleri, izlemekle kalmayıp, etraflarına da azimle yaydıkları için. Bu kadar farkındalık yoksunu oldukları, zerre kadar düşünmekten, analiz etmekten, olumluya hizmet etmekten uzak oldukları için.

Klavyeyi döve döve içimdekileri yazarken, bir yandan da düşünüyorum, hemen karşı çıkanlar, "ama bunlar yaşanan gerçekler hayatım, görmezden mi gelelim?! Yok mu sayalım?" diyenler olacaktır elbet. Kendileri için şunu netleştireyim hemen; benim derdim, yardım için ulaşabileceğimiz, problemini çözebileceğimiz, kan veya organ bulabileceğimiz, bir bağışla, ya da sadece sevgimizle elinden tutabileceğimiz, dokunabileceğimiz insanların duyurularıyla değil kesinlikle. Tabi ki onları mümkün olduğunca çok paylaşalım, olabildiğince kalabalıklara ulaşalım ki, çözüme bir nebze katkımız olsun. Derdim, bir zaman bir hayvana tecavüz etmiş bir ruhsuzun videosunu, dünyanın bir köşesinde, kim bilir kaç yıl önce çocuğunu dövmüş birisinin o anki görüntülerini, kafası gözü kesilmiş birinin doğranmış haldeki resimlerini, öldürülmüş bir hayvanın görüntülerini paylaşanlarla. Neye faydanız oluyor bunu paylaşarak bir düşünün gözünüzün yağını yiyim. Mağdur olana mı? Ya da suçu işleyene mi? Yoksa bu vahşet görüntülerini pervasızca izlettiğiniz, ne üzücü ki hasbelkader arkadaş listenizde bulunan masum insanlara mı? Cevap D şıkkı, hiçbiri!

Böyle şeyler izleyip paylaşacağına, o zamanını verimli kıl, kafanı doğru dürüst şeylerle doldur, otur kitap oku desem, ilk sorun "Çok kalın mı?" olur korkarım. He evet, çok kalın! 😳 Bu tarz videolar izlemeye devam et sen daha, göreceksin eninde sonunda inceyle kalını nasılsa. 

Biraz sert olacak, normalde kakara kikiri yazılarıma alışmış arkadaşlar belki yadırgayacak, ama gerçekten bu konu beni çok üzüyor ve eminim etrafımdaki birçok kişiye de bu tarz paylaşımlar aynı olumsuz duyguları yaşatıyor. Ve fakat sevdiklerimiz, yakınlarımız oldukları için bir şey diyemiyor, önüne geçemiyoruz maalesef. Hiç değilse buradan sert yumuşak nasıl gelirse artık diyeceğimi diyeyim de, belki birileri okur da, azalır bu tarz yersiz, amacını aşmış paylaşımlar. 

Rica ediyorum, gözünüzün yağını yiyeyim yapmayın, acık farkındalıkla tıklayın şu paylaş butonuna. Yeter düşünmeden, işaret parmağınızın poposunun keyfine göre yaptığınız paylaşımlar zira. Yeter insanların ruhunu zehirlediğiniz, beynini çer çöple doldurduğunuz. Gidin kendiniz ne halt izliyorsanız izleyin, hangi vahşetli, vicdan yoksunu, kanlı, kesmeli görüntülerle halvet oluyorsanız olun, ama etrafınızdaki insanları da kirletmeyin bari. Kapalı mekanda sigara içip, sağındaki solundaki insanları da zehirleyen düşüncesizden hiç bir farkınız yok bunu yaparken. Kendi zehrinizle başkalarını da zehirliyorsunuz sonuçta farklı bir şekilde...

Kendi adıma böyle düşüncesizlerin parmakları tarafından düdüklenmektense, hepsini takibi bırakıyorum. Zaman tünelimde bir avuç aklı selim, farkındalığı yüksek, duyarlı arkadaşımın paylaşımları görünüyor. Ve fakat yeni eklediklerimin eğilimlerini anlayana kadar, illa ki üç beş görüntü kirliliği yaşıyorum tabi. Neticede yamuk bir paylaşım görür görmez o kişileri de takipten çıkarıyorum, anında uçuyorum sayfamdan. Lakin kardeşim, o kadar çoklar ki mübarek, gördükçe heyheyleniyorum gayri ihtiyari. Kimsiniz evladım siz? Kimin adamısınız? Neyin peşindesiniz? İnsanların ruhunu kirletmekle, aklını zehirlemekle mi görevlendirildiniz? Para mı alıyorsunuz yoksa bunun için? Benim kıt aklım basmıyor zira, bir insanın hangi motivasyonla istikrarla böyle abuk subuk paylaşımlar yapabileceğine. Bir yardım edin, hangi karanlık güçlerin hizmetindesiniz deyiverin hele de bir idrak edip, rahatlayalım... 😕

***********************************
Not: Paylaşımları lütfen copy/paste ile değil, alttaki butonları kullanarak yapalım. :) 


44 yorum:

  1. çok güzel noktaya değinmişsin benimde kuzenlerden bazıları paylaşıp duruyor öyle videoları. cidden neyin vicdanı bu, bazen anasayfada gormemek ıcın paldır kuldur asagılara ınıyorum bı yandan da ister istemez ayy izlesemiydim ne kadar duyarsızım dediğim oluyordu bunlar yuzunden. cogunu takıpten cıkardım anasayfaya dusmesın vahsetlı seyler diye. ama cıdden bıtmıyorlar yaa sinir oluyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız değilim demek böyle hisseden. Eh artık belki okurlar da yazdıklarımızı, anlarlar naasip kısmetse... :)

      Sil
  2. Ben facebooku 2 yıl önce temelli kapattım rahatladım. Resmen taciz edildiğimiz bir platform orası. Üstelik de birçok açıdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ne iyi etmişsin Fikriye. Gittikçe kalite, seviye düşüyo sanki o ortamda. Dediğin gibi, taciz her anlamda diz boyu malesef... :/

      Sil
  3. Aman! Ben zaten aşırı hayvan seviyorum o görüntüler, videolar korkunç ! Tıklayan zaten anında hasta olur PETA da bunu hep yapıyor ...korkunç yahu çok kötü bir alışkanlık niye yapıyorlar bilmiyorum. Sadece o değil bazen de 'şunu paylaşmayan ölsün / bunu paylaşmayan şerefsizdir/ bunu korkmadan kaç kişi paylaşacak? gibi şeyler var, mesela o pislik apo nun suratı var, korktuğumdan değil ama asla sayfama koymak istemiyorum kardeşim niye korkacam korksam bloğumda Tayyip'i eleştirmem...ama kedi, köpek sahiplendirenleri uyarmak amaçlı bir şey paylaştım mesela, çünkü vaktinde kedi, köpeğe işkence etmiş biri vardı, yazdım ki kimseler bu adama kedi, köpek vermesin bilmeden....psikopatlar iyileşmez çünkü Amerika'dan kovulmuş bir Türk öğrenci! Orada hapsetmişler zavallı canlara yaptıklarından ötürü..postalamışlar tekrar Türkiye'ye sürmüşler sınır dışı etmişler daha doğrusu...fakat bunları bile okurken hasta oluyorum resmen:( bu dünya çok kötü bir yer...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ne güzel konuya değinmişsin Müjde, 'paylaşmayan gebersin' tarzı paylaşımlar da embesilce, aynı düşüncesizlik, beyinsizlikle beslenen şeyler işte. Uyarı amaçlı, yani bir hayra vesile olacak paylaşımları tenzih ediyorum, belirttim zaten. Onları ben de paylaşırım zaten bi işe yarayabilir umuduyla. Ama olan olmuş, torba dolmuş, atı alan Üskürdar'ı geçmiş, elde hiçbir veri yok, şahıs yok, ardını arayıp cezasının kesilebileceği veya önlem alınabilecek bi durum yok, amcam izlemiş, paylaşmış öyle keyfi. Yok öyle bi keyfiyet. Üstüme kusmasına izin vermeyeceğim gibi, ruhumu kirletmesine de izin veremem helbet...

      Sil
  4. Haklısın vallahi: ( sosyal medya çok faydalı gerçekten ama herşeyin keyfini kaçırıyor insanlar. bir de sürekli oyun isteği gonderenler yok mu deli ediyor beni.:( kötü görüntüleri gördükçe canım sıkılıyor benim de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Sevdicann'ım, deme hiç, deme. Bi de o türler var tam depelemelik, silkelemelik. Onlara da ayrıca bi dürtük atarık artıkın başka bi yazıda. 'Üleyn seni deee, oyununu daaa...' deyi bi girişirik gaalik. ;)

      Sil
  5. Ben bakamiyorum bile o goruntulere kalbim kaldirmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakma zaten Kreatif, bakma. Ben de kendimi korumaya çalışıyorum işte gördüğün gibi...

      Sil
    2. heeey mimikli bacı huhu huhu :) nerelerdesin yaaa, bi yokliyim dedim. iyisin di mi cancazım <3

      Sil
    3. Heç sorma Kreatifim. İyi olmasına iyiyim de, laptop arızalandı. Yazıp çizemiyorum cepten istediğim gibi. Oruçlu gibiyim anlayacağın. Niyet etmedim, niyet eylemedim, laptopun azizliğine geldim. ;)
      Sen de iyi misin? Ama ne mutlu ettin beni. Teşekkür ederim yokladığın için. Cansın. Bi sürü kalpli göz ve sevgimi gönderiyorum sanaaa... :)

      Sil
    4. ah canııım tüh yaa , neyse iyisin ya, nasılsa laptop düzelir. İyiyim ben sağolasın canıım <3
      Niyet et bi düzelmesine yaaa, senin çemkirmeleri özledik heheh :)
      Ben de sana bi sürü kalpler yolluyoom mimiklim , en kısa zamanda tamir edilir inş. laptopın <3<3<3

      Sil
    5. İyi, sevindim iyi olmana. :) Bakalım hafta sonu yapılacak herhalde. Parmaklarım gidişiyo zati çemkirmemekten. ;)
      Teşekkürler güzel dileklerin için. Öptüm... :)

      Sil
  6. bende silecem yakında şu facebooku.. sana sonuna kadar katılıyorum.. hiçde sert olmadı yazın. gerçekleri söyledin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla öyle Masal. Baksana silenler olmuş hatta. Teşekkürler sert olmamış yorumun için... ;)

      Sil
  7. Facebook ' tan vazgeçmem, izini kaybettiğim pek çok arkadaşımla yeniden buluşmama vesile oldu. Tüm kuzenler orada ( ben de bir miktar kuzen var :) ), onlardan haber almak beni mutlu ediyor. Saçma sapan videoları tıklamıyorum , resimler ise genelde bir kaynaktan yayıldığı için kaynağı bir daha buradan gelenler görülmesin diye kapatıyorum. Oyunlar içinde çözüm var , onlara da bu oyundan gelen istekleri gönderme yapıyorum. Baya direniyorum sadece iyi şeylere ulaşabilmek için :))) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kaynaktan gelenleri engelle seçeneğini hiç kullanmamıştım. Onu da deneyeyim. Henüz ben de kapatma aşamasına gelmedim. Ama baya azaldı geçirdiğim zaman bu çer çöp yüzünden. E hadi bakalım, diren Deniz! Sevgiler... :)

      Sil
  8. Haklısın hem de çok.
    Bir de "acil kan aranıyor" "bu çocuğu gören varsa hemen şu telefonu arasın" ilanlarını bi heves paylaşıyolar ya
    Ben bi ara takmıştım, arıyordum o telefonu:çocuk çoktan bulunmul , kan istenen hasta geçen sene hastaneden çıkmış filan...paylaş butonunu kullanmadan düşünmeli hem de çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heh aynen. Geçenlerde bi arkadaşımın annesine acil kan lazımdı. Hemen face'te paylaştım. Ama tarihini de atarak. Öyle ortaya paylaşıyolar, güncel mi değil mi meçhul. Zaten bu yüzden de bu tarz paylaşımları paylaşmıyorum. Güvenemiyorum çünkü...

      Sil
  9. Hiç açmadım feysbuk, eksikliğini de hissetmiyorum. İlkokuldaki arkadaşımla hâlâ görüşseymişim görüşürdüm ihtimal, bulmama gerek yok:-)

    Bu tarz paylaşımlar da hastalık bence başka bir şey değil. Ruh kirliliği yaratıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bravooo Handan'ım. Pek az bulunan kişilerdensin. Öpüyorum alnından. ;) İlkokuldaki arkadaşımla görüşecek olsaydım görüşürdüm kısmında da büyük oranda haklısın. Birçoğunu bulduktan sonra nasıl bir insana dönüşmüş olduğunu algılayıp, hüsrana uğruyosun ve bir daha görmek istemiyosun. Ama yine de elinde kalanlar, iyi ki bulmuşum dediklerin de oluyor. Yani her şeye rağmen faydasını da gördüğümü inkar edemem. Facebook olmasaydı, orada paylaştığım yazılarım olmasaydı bugün ben burada da olmazdım mesela. Belki de bu minnet duygusuyla kendimi koruya koruya varolmaya çalışıyorum orada kim bilir. Öpüldünüz efenim. :)

      Sil
  10. face hesabım yok,,,twit ,msn ,space neyin hiç bilmedim,,cep tlf.num sadece beni bulmaları için var(internetsiz),,
    evde beş yıldır televizyonum yok,,telefonum yok(sabit),,gazete hiç almam,,,ruhum benimle)) ot muyum ? hayıııır ! günü yeri zamanı geldiğinde neyin ne olduğunu nerede kimin yanında duracağımı bilmek ve de sağ duyum bana yetiyor.... böylesi daha üretken...doğada yaşayın,,ona kulak verin,,,zaman çok ama çok değerli,,,harcamayın , sevgiler "" diyerek kaçıyorum )))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep özendiğim, ama o kadarını da yapamam herhalde dediğim bir şeyi yapıyorsunuz. Kutlarım. Gerçek hayata bolca zamanınız vardır hal böyle olunca. Ne güzeldi yorumunuz, teşekkür ederim. Sevgiler benden... :)

      Sil
  11. Çok güzel yazmışsınız. tamamen katılıyorum. yüreğinize sağlık..
    bir yorumda çok güzel söylenmiş , ruh kirliliği yaratıyor...
    bu konuda iyi niyetlerinden şüphe etmediğimiz hayvansever kuruluşları ayrı tutmak gerek. vicdanlara dokunmak amaçlı yapıyorlar bunu. ama bunlar da doğru değil bence. insanı umutsuzluğa karamsarlığa sürükleyebiliyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Meğer ne çok benim gibi düşünen insan varmış. Oysa uzun zamandır rahatsız olduğum, ama tatsız bi yazı olacağını düşünüp yazıya dökmediğim bir konuydu... :)

      Sil
  12. Sosyal medyanin herkesi etkiledigi kesin. Malesef genellikle de olumsuz anlamda. Yapilan bir cok arastirma sosyal medyanin insanlari mutsuz ettigini belgelemekte. Belliki bazi seyleri daha iyi düsünerek kontrol etmeliyiz biz insanlar. Yoksa hayatimizin kontrolü kimlerin elinde malum. Güzel bir konuya temas etmissiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hayatımıza her anlamda hangi insanları ve bilgileri alacağımız/ almayacağımız konusunda çok seçici olmak gerekiyor gerçekten. Sevgiler :)

      Sil
  13. Çok güzel ifade etmişsin kalemine sağlık;)
    Bu arada bloğunu yeni keşfettim, ilgimi çekti.
    Takiptesiniz, iyi çalışmalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpriz misafir teşekkürler güzel yorumun için. Beğenmene sevindim. :) Ayrıca hoşgeldin. Ben de gelirim misafirliğe. ;) Sevgiler...

      Sil
  14. Boş vakitlerimi blogumda harcadığımdan, güzel yeni bloglar keşfettiğimden beri diğer sosyal ağların tadı kalmadı benim için. Hatta, çoğu zaman adını, sanını, yüzünü hiç görmediğim bi blogger, facebookta kopyala yapıştır yaparak dünyayı kurtaracağını sanan akrabamdan bana daha samimi ve yakın geliyor. Sadece yazılarımın linkini paylaşmak için girer oldum bu aralar zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek inan ki aynı durumdayım. Boş vakit bulunca yeni bloglar keşfetmeye, halihazırdaki blogger arkadaşların yeni yazılarını okumaya bayılıyorum. Ve bundan dolayı sanırım, artık gerçekten tat vermiyor diğer mecralar. Yalnız 'kopyala yapıştır yapıp dünyayı kurtaracağını sanan akraba' tanımına bittim, süper! :D Teşekkür ederim dolu dolu, eğlenceli yorumun için. Sevgiler. :)

      Sil
  15. Face hesabım yok arkadaşlar akrabalar açmamı istiyor ama hiç düşünmedim..Şiddetin her türlüsüne karşı olan biri olarak dayanamazdım öyle olayları seyretmeye...zaten haberleri bile zor seyreden biriyim..sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haberleri seyredemeyengillerdenim ben de Bilge. Biraz seyretsem duygusal durumum alt üst oluyor. Sanırım bu yüzden de face'de yapılan filtresiz paylaşımlar bu kadar canımı sıkıyor. Uzak durmak lazım. Sevgiler... :)

      Sil
  16. ne kadar doğru söylemişsin.. face çoğu zaman canımı sıkan olay:( birçok ''akraba'' ''arkadaş'' engelledim sildim çözümmüdür bilmiyorum..geçen yıl hesap oluşturdum ama olmasa çok daha iyi olurmuş.. çok güzel sanal arkadaşlıklarım da yok değil inkar etmeyeyim. ama doğru kullanan öylesine az ki..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi iyi kullanırsan faydalı evet, ama düşüncesizce kullananlar çoğaldı mı tadı kaçıyor malesef. Sevgiler benden de. :)

      Sil
  17. Facebook hesabımdaki paylaşımlar zaman zaman beni de çok rahatsız ediyor.Böyle zamanlar da hesabımı donurup hızlıca uzaklaşıyorum...İnsanları silmek bana doğru gelmiyor hatta çok kırıcı olduğunu düşünüyorum...İnsanlar istediklerini paylaşmakta ve yazmakta özgürdürler sonuçta ;) Aynı düşünmek zorunda değiliz, içlerindeki niyeti ,hangi psikoloji de
    paylaştı bilmiyoruz ;)
    Bursa'dan sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok, kişileri silmeye gerek yok ki. Listende duruyorlar. Sadece paylaşımları kafana uymayanların paylaşımlarını kendi sayfanda görünmez yapabiliyorsun. Listemki çoğu kişinin paylaşımlarını görmüyorum ben. Benimkileri de onlar görmüyo. İnce aaayarlar yani. ;) Karlı Bursa'dan sana da sevgiler. :)

      Sil
  18. canım güzel bir yazı olmuş aynı zamanda blogunu çok begendim takibimdesin :)) Bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  19. yine güzel bir konuya değinmişsiniz ,senin dediğin gibi bazı paylaşımlar hepimizi rahatsız ediyor,basit geliyor belki ama elden de bir şey gelmiyor ,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, elden bi şey gelmiyor işte. Belki biri, ikisi denk gelir okur da, ufak da olsa bi şeyler değişir umuduyla yazılmış satırlar. Sevgiler... :)

      Sil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(