2 Mart 2015 Pazartesi

Ben senin suratına hınkırıyor muyum tiryakim?!


Her ne kadar son yıllarda sigara içilen bazı ortamlarda çok rahatsız olsam da, eski bir kullanıcı olmamdan mütevellit hoşgörülü davranıp, üstüne gitmemeyi, hırlamamayı becerebildim bugüne kadar. Ama işte sabrettiğim edeceğim bugüne kadarmış. Gün bugündür! Burama kadar gelmiştir, bu gidişe bir dur denmelidir. (Nereme kadar geldiğini yazıyı okuyunca çok net tahayyül edebileceğine ise inancım tamdır. 😉)

Şimdi nereden çıktı durup dururken diyebilirsin tabi. Hiç deme bence, tek tek saymak zorunda kalmayayım sigarasever insancıkların bardağımı taşırma hallerini. Tamam arkadaş, biz de içtik zamanında, hem de fosur fosur, otobüste, pastanede, yerde ve dahi gökte, olur olmaz her yerde içtik o zıkkımı, maalesef. Lakino zamanlar hem kendi bilinç düzeyimiz, hem de toplumun genelinin hali, beklentisi, yaşam tarzı çok farklıydı. Kalite bilinci ve beklentisi adeta yerlerdeydi. Kimsenin sigaranın zararıyla falan ilgilendiği ettiği de yoktu. Çoğunluk içiciydi. İçmeyen garipti, ezikti hatta neredeyse. Öylesi saçma bir algı vardı, düşün artık gerisini. Hayatın normallerinin içindeydi sigara da sanki, yemek yemek, su içmek gibi. Ha bu etkenler orada burada sigara içip, başkalarını da zehirlemiş olduğum gerçeğini hafifletir mi? Hayır tabii ki. O da benim şuursuzluğumdu sonuçta. Bu vesileyle zamanında düşüncesizce, izinlerini bile istemeden yanında sigara içip rahatsız ettiğim kim varsa özür dilerim diyeceğim, ama o bile yetersiz bence. Gerçekten üzgünüm. 😔 Algımın azıcık kıt olduğu dönemlerdi zahir.

Bugün öyle mi ama. Gün oldu, devran döndü, insanlar bilinçlendi, saygı görgü meseleleri nispeten biraz daha yol katetti. Sigara içmek değil, içmemek marifet sayılmaya başlandı. "Sigara kullanmıyorum." demek havalı, özenilesi bir ifade oldu. Fosur fosur içenler bile evlerinde sadece belli bir bölümde veya balkonlarında içmeye başladı. En başta kendi annem, babam, kardeşim bile iflah olmaz birer tiryaki olmalarına rağmen sırf kendilerine, yaşadıkları ortama saygılarından bunu yapar hale geldiler. E hal böyle olunca, eskiden rahatsız olmadığımız duman altı ortamlar da epeyce bir batmaya başladı pek tabii.

Geçenlerde yeni tanıştığım bir hanımın evine kahveye gitmiştim. Hay gitmez olaydım, o düşünce ve nezaket fukarası tavrı, o gri perdeleri, o ahırdan hallice odayı görmez olaydım. Evin her yanına sinmiş sigara kokusunu duymaz olaydım. Hadi evinde yalnızken ne yaparsan yap, istersen kusana kadar iç, senin evin, senin hayatın. Ama evine misafir gelmiş be gidik akıllım, insan bir sormaz mı yakmadan önce, rahatsız olur mu diye. Nasıl ki misafiri kış ortası camın önüne oturtup, camı ağzına kadar açıp bir taraflarını dondurmuyorsan, nasıl ki en rahat yere oturtup, en hoş yiyecekleri ikram edip, gönlünü hoş tutmaya çalışıyorsan, sigara yakmadan önce de soracaksın bir, sakıncası var mı diye. Yok anam, ne özenmesi, saygısı. Orada oturduğum süre boyunca bildiğin zincirleme yaktı hatun. Bir ara odadaki dumandan o kadar etkilendim ki, nefesim kesilir gibi oldu, pencereyi açtım 'izin isteyerek'. Neyse ki azıcık hava girince rahatladım. İşin garipliğine bak ki, hanım beni zehirlemek için izin istemezken, ben nefes alabilmek için izin ister durumdayım, güler misin ağlar mısın. Gaz maskesiyle geleymişim, iyiymiş. Evladım madem içiyorsun, bir ağır ol, vites düşür bir, iki sigara arasında bir on dakika. nefeslen bari. Yok, içmiyor anacığım, yiyor adeta  mereti.

Vesselam iki saat kadar kaldım orada nezaketen. Sonunda kendimi nasıl attım apartman kapısından, nasıl çektim içime temiz havayı, nasıl buldumcuk delisi oldum anlatamam. Deriiin derin nefes alma işini o kadar abarttım, zavallı, dumandan pusmuş ciğerlerime bol bulup buladım ki, az kalsın bu sefer de fazla oksijenden gidecektim. Oksijen budalasına dönmüş vaziyette attım kendimi eve. Üstümü başımı tıkıştırdım çamaşır sepetine, kendimi de duşa. Bir güzel dezenfekte ettim bünyeyi, arındım o pis kokudan. Yalnız öyle bir yıkanıyorum ki sinirle ve tiksintiyle, bir yandan da düşünüyorum kendi kendime, 'Türk filmlerindeki tecavüze uğrayan kızlar gibi, amma yıkandın, aşındırdın kendini be kızım. Gören de bir travma falan yaşadın sanır.' diye. E bu tecrübeden sonra bir daha da adım atarsam o sigara sevdalısı emzikli aplanın evine, zift olayım.

Yeri gelmişken, şu toplu taşımadan iner inmez, daha araçtan yere adımını atar atmaz sigara yakıp, arkadaki zavallı senin ve ciğerlerinin içine tüküren türler var hani, onlara da dokundurmadan geçmeye gönlüm el vermiyor. Kusayım şurada ne varsa da, rahatlayayım iyice. 

Yolda yürürken sigara içen tiplere oldum olası, kendim içerken bile sinir olurdum zaten. Evladım sen anandan ağzında izmaritle mi doğdun? Meme diye sigara mı dayadılar zırladıkça? Yaşayamıyor musun o zehri çekmeyince beş dakika? Ne bu aşk, ne bu tutku? Bir bekle birkaç dakika daha, etrafındaki insanlar seyrelsin, uzaklaşsın bir senin duman deryası mıntıkandan, ondan sonra yak o mereti, ondan sonra et o ciğerlerinin, bedeninin içine. Ben gelip senin üstüne hınkırıyor muyum, kusuyor muyum da sen her yanıma tecavüz ediyorsun canının istediği gibi yelloz?! Bir sabretmeyi öğren yahu. Bir efendi ol, sövdürme kendine orada burada en tutkulu keyfin uğruna...

Bir de bu otobüs şoförlerinin, yasak olmasına rağmen sinsi sinsi tüttürmeleri var ya aracı kullanırken, işte orda da bir heyheylerim, perilerim üşüşüyorlar tepeme. Ya sabır çekmekten, şişim şişim şişmekten hafif yerimden havalanır, uçmaya meyleder anlarım bile oluyor. A be kalasım şüferim, otobüs zaten dur kalklarıyla, nefes ve ter kokularıyla, ayakta patates çuvalı gibi sallandırmalarıyla kendi başına yeterince mide bulantısı müsebbibi. Bir de üstüne o sigaranın dumanı insanı ne hale sokuyor düşünmez misin?! O sigarayı uygun bir tarafında söndürmek, yanan sigarayı hap gibi yutturmak, o bıyıklarını tek tek, itinayla sigarayla közlemek gibi hayallerle halvetteyim, bir bilsen.... Ne bilmesi, anlaması. Terbiyesiz sakin sükut tüttürüyor zehrini sen bu hayallerle debelenirken. 

Ama eğer şu alemde hak hukuk sistemi varsa gerçekten ve hak yiyenler cezasını çekecekse bir gün, o benim yolamadığım bıyıkları birileri benim için yolacak, yanan sigaraları senin gibilere tek tek yedirecekse, ben de hakkımı helal etmiyorum abi sizin gibilere. Sana da, yolda yürürken sigara içip, ciğerlerimi, ruhumu karartana da, kapalı ortamda izin almadan içip, nefesimi tıkayana da. Bu da böyle biline... 😕

***********************************
Not: Paylaşımları lütfen copy/paste ile değil, alttaki butonları kullanarak yapalım. :) 

38 yorum:

  1. "Fıydırdım" da takılı kaldım ben. Böyle sevimli bir kelime olabilir mi... Ege civarlarına özgü yanılmıyorsam. "Koyver gitsin" manasında da kullanılıyor muydu? eğer öyleyse hepsinin yedi ceddine "Fıydır gitsin" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, atıveeedim gitti manasında oleyyo. ;) E biz de ucundan Ege şivesini kapmış olabiliriz acık Balıkesir'li olaraktan. :)

      Sil
  2. O iğrenç kokudan, insanın fanilasına kadar işliyor! nefret eden biri olarak bu yazını artı 1 değil artı 10'lamak isterdim.
    Hay eline, kalemine, klavyene sağlık.
    Yalnız hayatım niye kendine eziyet ettirdin sonuçta misafirsin sen, ben sigara dumanında duramıyorum, migrenim var filan diye de uydursaydın (ilki yalan değil hadi ikincisi yalan olsa da o da kadın kırılmasın diye söylenmiş beyaz yalana girer)
    ben öyle yapıyorum sonuç alıyorum:) bir daha seni çağırırsa kahveye, çaya, kusura bakma hayatım ben o gün ayıp olmasın diye söyleyemedim, ben sigara dumanından aşırı rahatsız oluyorum...içmeyeceksen geleyim de..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjde. Ne güzel efendi gibi ifade etme yolu bulmuşsun. Ama sanırım ben böyle incelikleri karşıdan bekliyorum hep. Onun düşünmesini bekliyorum niyeyse. Bugün bile kafede yanımda oturan kadının tüm dumanı benim ağzımdayken, nasıl diyeceğimi bilemedim iki saat. En sonunda karşımdaki arkadaş farkına vardı da, gel sen bu tarafa geç, biz yan yana içelim, sana gelmesin dedi. Kırmak istemediğimden işte hep. İyi değil ama böyle, senin yöntemi bi deneyeyim ben. ;) Öpüldünüz efenim... :)

      Sil
  3. Sigara icmiyorum.sigara icenlere de anlam veremiyorum..bana cok mu cok gereksiz maliyet gibi geliyor. Vede saglik acisindan dusununce pek de guzel nir durum&degil hani..umarim&herke birgun&sigara icmeyi bırakır..ben 3 kisiyi sigarayı biraktirdim :))) darısı. Basiniza

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne hayırlı bir iş yapmışsın. Çok gönülden kutluyorum seni. Ve hatta bu işi genişletip, nicelerine bıraktırmanı dilerim. ;) Ben bırakalı çok oldu. Bi de şu dibimde içenlerden kurtuldum muydu tamamdır... :)

      Sil
  4. Ebedi dumansız hava sahası modunda yaşadım. Sigara içenlerle arkadaş bile olmam o derece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne şanslı ve aklı başındasın bu seçiminden dolayı. Kutlarım. Arkadaş bile olmama boyutuna gelemedim henüz, şimdilik izinsiz beni dumana boğanlardan uzak durma kararı alabildim bi tek. Bu da bi şey... ;)

      Sil
  5. benimde nefret ettiğim konuları anlatıyorsunuz.özellikle önünüzde yürüyen kişinin sigarasının dumanının yüzünüze gelmesinden nefret ederim.hamileyken az kavga etmedim bu konuda:))) sabah bulantısı ile baş etmeye çalışırken birde milletin pis dumanı ile uğraşırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, hele bi de hamileyken, her kokuya tahammül sınırları düşmüşken. Dışarıyı bırak, bir de odada hamile kadın olduğunu göre göre sigara yakmaya kalkanlar var ya, tam ıslak banyo terliğiyle dövülesiceler...

      Sil
  6. heyooo mimikli bacııım gıııı korkulur sendeeeen :) ben de bir zamanlar içiyordum üniversitedeyken ve sonra biraz çok değil ama zannedersem kokusu rahatsız ettiği için başladım. neyse geçmiş zaman ola ki.. ay şimdi çok mutluyum nefret birşey. bir de şöyle dışarıda ohh mis dersin hava o sırada bir duman gelir tüm tılsımı bozar, mis dersin birden ağır parfüm. dünya kokusuzluk günü yapmak lazım.
    ohh ohh mis gibi çemkirdin mimikliiimm öperim koskocamaaaan :) çok tatlı tatlı hönkürdün geneeee :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He ya, ohmis derken parfüm kokusu var bi de di mi. Dünya kokusuzluk gününü tuttum ben, varım kardiş. ;)
      Senlen bi hönkürük çemkirik sevenler derneği felam kursak diyorum mirim?! :P

      Sil
  7. 2 saat iyi dayanmışsın :) Ben anında çıkardım, nezaket filan demem arkadaş canımı yol ortasında bulmadım hele o yelloz için hiç bulmadım der hadi eyvallahı çekerdim. Evimde sigara içirtmem valla misafirmiş anlamam sigara içecekse çıksın balkonda dötü dona dona içsin umurumda olmaz. Eve sinen tek sigara kokusu bile günlerce çıkmıyor sonra. Otobüsten inenleri anlatmışsın ya birde binenler var tam kapı önüne kadar gelip o sigaranın dumanını içine ardı ardına çekip çekip sonra adımını otobüse atıp pof diye içeriye üfleyenler var ki işte o an ben de bir pof deyip onu gerisi geriye otobüsten itesim geliyor. Ay neyse saban sabah bu kadar yeter duman altı muhabbet dumansız bir gün diliyorum arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla basıp çıkanı da yadırgamam. Çünkü bu sigara konusunu direk saygıyla alakalı görüyorum ben. Kendine ve karşındakine duyduğun saygı yerindeyse böyle bir davranışta bulunamaz zaten insan. Bizim evde de hiç sigara içilmez. Balkonda kül tablası var. Onu bile elime alıp, boşaltmak, yıkamak midemi bulandırıyor.
      O otobüse binerken dumanıyla girenleri iyi hatırlattın, onlarınki daha da beter nitekim. Allah akıl fikir, farkındalık ihsan eylesin, ne diyelim. Sana da dumansız, mutlu bir gün dilerim. Sevgiler... :)

      Sil
  8. duygularıma tercüman oldunuz yemin ederim.. ben siraga içilmeyen ortamda büyüdüm. annem babam sigara içmiyorlar.. sadece abim 18 ine gelince içmeye başladı şimdi eşim içmiyo kayınpederim içiyor. o değil de eltimin ailesi içince ikram ediyor içmediğimi bilerek. siragayı 1 metre ötemde içsende kokusu gelir midem bulanır.. ne faydası var sana kendini zehirliyorsun içmesene derim sevdiklerime.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden içiyor olmama rağmen ben bile bu kadar rahatsız oluyorsam, sizin gibi hiç içmeyenlerin halini tahayyül bile edemiyorum. Bolca sabırlar diliyorum. :) Sevgiler... :)

      Sil
  9. Ayy eline diline kalemine aklına ne bileyim işte bu yazıyı sana yazdıran her yerlerine sağlık...Resmen içimi dökercesine okudum. Hemen de aşağıdaki butonları kullanaraktan kendi facebook hesabımda paylaştım :)
    Daha iki gün önce metro çıkışında yürüyen merdivende yeryüzüne ulaşmaya çalışırken hemen arkamdaki gerizekalı adam yakmış sigarayı tüttürüyo! Nasıl kaçtığımı bilemedim valla!
    Ne diyelim allah ıslah etsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Burcuuuk beğenin ve paylaşımın için. :) Demek ki ortak derdimiz. Ama işte nezaketten kimse ağzını açamıyor sanırım. Bence devlet bu işe el atmalı. Yolda yürürken, evde otururken de yasaklanmalı. :P :)

      Sil
  10. çok sinirlenip çok bunalmışız sigara içmeyen bir insanın sigara içilen bir ortamda 1 dakika bile geçirmesi çok zor bunu tabi sigara içen insanlar anlayamaz zaman zaman hepimiz yaşıyoruz bunun sıkıntısını şükür ki ne eşim kullanıyor ne de ben.ne diyelim inşallah zaman ilerledikçe daha duyarlı hale geliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki içmeyenin halinden içenler anlamaz. Ama ben içtiğim zamanları hatırlıyorum, bulunduğum ortamda sigara içmeyenler varsa kendim yakarken bile rahatsız olur, bi sorardım rahatsız olur mu diye. Bu kadar duyarlılık bile işi çözer aslında. Ama nerdeee... Bazılarında duyarlılık yerlerde sürünüyo malesef. :)

      Sil
  11. On metrekare bir odada benden başka beş kişinin sigara içtiği bir yerdeydim. Camı açtığımda da soğuk diye kapatıyorlardı. Doğrusu bankada sigara içme yasağı getirildiğinde yabadabaduuu olmuştum.

    Şimdi ise kafelerde dışarda oturamıyoruz. Yolda giderken hep tedirgin olmak durumundayız , dediğin gibi arabadan inen sigaraya saldırıyor. Bir de kapının önüne çıkıp da sigara içenlerin izmaritleri yere atması tam bir pislik. Hayır madem her allahın dakikası kapıdasın bnir kültablası koy oraya hiç mi batmıyor yerdeki yığın gözüne.

    Oh, rahatladım biraz:-)

    YanıtlaSil
  12. Dur dur, stad konserinde sigara içenlere çemkirmemişim henüz. Kardeş, burası tıkış tıkış bir konser alanı, vücudumun sınırlarını zor belirliyorum zaten senin elindekinin dumanını solumamdan geçtim bir de hoplayıp zıplarken gözüme sokacaksın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynısını ben de yaşadım yasak gelince. Hatta geçen bahar açık bi kafede dumanaltı olup, dellenmiş, facebookta 'bence açık alanlarda da yasaklanmalı' diye yazı atmıştım. Birkaç ay sonra açık alanları da kapsayan düzenleme duyuruldu. :) Şimdi yürürken de yasaklansın dileklerimi gönderiyorum, secret mecret her türünden hemi. ;)
      Stadda yaşamadım, ama gerçekten o da depelemelik, ünüğünü sıkmalık bi haleti ruhiyeye sebep olurdu sanırım...

      Sil
  13. Simyacı'da vardı ya "bir kum tanesine bakarak çölü anlayabilirsin" diye. Sigara konusu bir örnek,toplumun hoşgörü ve saygı eşiği eksi bakiyede resmen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek cümleyle vurdun valla Kadriye. Simyacıyı okumuştum, ama bu cümleyi unutmuşum. Not alayım bi kenara. ;) Sevgiler...

      Sil
  14. ouu okuyunca hakverdim içici olmama ragmen bunları yapmıyormuşum ya köşe bucak ya cam kenarı :)) ama bak soforlerı bende anlamıyorum zaten millet lego gıbı bırbırıne gırıyo birde arabanın kendı döşeme kokusu ustune sıgara ona ben bıle katlanamıyorum yemınle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döşeme kokusu üstüne sigara dedin, geldi burnuma kokusu hemen. :/ Bak sigara içen biri bile bazı durumlardan rahatsız olabiliyor. İşte bunu anlatmaya çalışıyorum. İçen çok arkadaşım var, ama işi adabıyla yapan çoğu neyse ki. Senin gibi, cam kenarı, aspiratör altı. :) Ya da ne bileyim, en azından bi izin isteyip içenler. Onlara can feda...

      Sil
  15. Bayildim yazina , izin alip pencereden nefes almana , eve gidip yikanmana :) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, di mi. Gülerim ağlanacak halime işte benimkisi de. :)

      Sil
  16. Ben bazen kendi yazılarımı başkalarının yazısıymış gibi arkadaşlarıma okutuyorum. Yazım hakkında saf bir yorum almak hoşuma gidiyor çünkü. Bence o kadına da bu yazıyı okut. Hem hayıra girersin. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek bu kendi yazısını başkasına aitmiş gibi arkadaşlara okutmak bi blogger eğilimiymiş. :P Ben de yapıyorum çünkü. Ama o arkadaşa okutmaya uğraşacağıma evine gitmem daha iyi. Basmaz çünkü okutsam bile. ;)

      Sil
  17. Bıktık gerçekten artık sokakta, durakta, şu güzel kafelerin şu güzel bahçelerinde bu zehiri solumak zorunda olmaktan, bunu yapan insanların sorumsuzluğundan bıktık artık.... Sigara içen herkes gözüme birer zavallı görünüyor. Her ne kadar içlerinde sevdiğim insanlar da olsa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de sevdiklerim var malesef sigara içen. Ama sigara içmek ayrııı, yemek ayrı şey tabi. Bazı arkadaşlarım var ki, sigara içtiğini bile anlamazsın, açık havada vs. içer, hemen ağzına nane bilmem ne sıkar, halleder bi şekilde. Ve böyleleri kendileri bile rahatsız olur kapalı ortamda çok fazla içilmesinden. Ama kimileri de var ki, insan değil mübarek, yürüyen kül tablası... :/

      Sil
  18. ha haaa yau sen herşeye kızıyon ama yaaa. evde sigara ben de hiç dayanamam valla aman aman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Napiiim Deep ama ya? Saygısızlık değil mi yani? İzin bile istemeden üstüme başıma duman kusup durmak?! :/ Kızarım tebi o zaman... :)

      Sil
  19. Ay ne güzel bir sigara yazısı olmuş ağzına sağlık ya. Sigara içenlerin kendilerine hak gördükleri bencillik kapasitesi beni hep şaşırtmıştır. Haklı kızgınlığına ortağım... Şimdi sitene katıldım, sen de bana gelirsen çooook mutlu olurum. Bende kahve var, çay var, kitap, kozmetik var ama sigara yok söz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumun için. Tam dediğin gibi, kendine hak gördükleri bi durum var ortada, bi de kızıyolar ya orda burda yasaklanınca, empati ve saygı sıfırın altında bi kısmında malesef. Gelirim helbet, seve seve. Hele bana kahve de, canımı ye, fizana gelirim valla. ;) Sevgiler... :)

      Sil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(