6 Ağustos 2015 Perşembe

Bebemizi de mi emzirmeyelim?!


Jessika Arraes adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı
Bu sabah Ayşe Arman'ın dünya emzirme haftasıyla ilgili yazısını okumuş, her dediğine katılmış, çok da beğenmiştim. Zira ben de bebeğimi emzirirken aynı duyguları birebir yaşamış ve bunu yaşayabildiğim için hep şükretmiş, isteyen her kadının yaşamasını gönülden dilemiştim.

Gel gelelim az önce tarzını, duruşunu hiç beğenmediğimden dolayı pek de takip etmediğim başka bir kadın yazarın yazısı, sosyal medya çorbasında bir yerde karşıma çıkıverdi ne yazık ki. Konu emzirmek olunca tabii, yazarını sevmesem de hemen dikkatimi çekti. Lakin çekmez olaydı da okumayaydım keşke dedirtti yine eğreti duruşuyla. Bir kez daha neden kendisini sevmediğimi, yazılarını okumadığımı anladım. Aylar öncesinde hipoglisemiden muzdarip kişilerin oruç tutmamalarıyla ilgili, 'hastalık bahane, orucu asmak şahane' konulu iğneleyici bir yazısını okuduktan sonra kendisini ilahi adalete teslim edip, bir daha da yazılarına dönüp bakmamıştım. Sanki herkesin birbirine neden oruç tutup tutmadığıyla ilgili izahat vermesi gerekiyormuş gibi, o da ayrı konu...

Neyse konuyu dağıtmayayım, hanımefendi kadınların orada burada bebeklerini emzirmelerini hiç doğru bulmuyormuş. Kendisi de sadece iki ay emzirip kesmişmiş. Emziren kadın görünce libidosu şey oluyormuş tarzında bir yazıydı. Merak eden bulup, okuyabilir. Zira benim derdim

şahıslarla değil, safi konunun abukluğuyla. Ve fakat anne olmuş bir kadının böyle bir yazı yazabilmesine de gerçekten çok şaşırdım, nutkum tutuldu, ne diyeceğimi bilemedim. Ben de oğlumu bir yılı aşkın süre emzirdim, seve seve, tadını çıkara çıkara, minnet duygusuyla. Ve bundan utanmam ve saklanmam gerektiğini de hiç düşünmedim. Hiçbir emzikli kadının saklanmasına, çekinip zorlanmasına da dayanamam, kıyamam. Yeri gelir, ortalık yerde ben yardımcı olurum emzirebilmesi için çekinen bir anneye. Herkes de olmalı bence. Doğrusu, doğalı da bu değil mi?! Libido mibido ne alaka emzirmekle?!

Oğlum çok küçükken onu her gün bir saat bebek arabasıyla yürüyüşe çıkarırdım. Bir gün yine sağdığım sütünü biberonla yanımıza alıp, çıktık gezmeye. Lakin oğluş normal vaktinden erken acıktı ve ağlamaya başladı. Hemen yedek sütünü verdim tabii. Biberon bitti iki dakikada, biraz mıkır mıkır duruldu, fakat az zaman sonra yeniden bastı yaygarayı. Konuşuyorum olmuyor, kucağımda pışpışlıyorum olmuyor, etrafta oturup emzirebileceğim hiçbir yer de yok. Sonunda aldım çocuğu kucağıma, oturdum kaldırımın kenarına, önümden arabalar geçiyor, ana cadde ne de olsa. Çektim bebek arabasını da önüme, emzirdim oğlumu bir süre. O sırada tanımadığım yaşlı bir teyze de "Aferin kızım, doyur çocuğunu. Hiç çekinme kızım, e mi?" diyerek yanımdan geçti gitti bir de. Şimdi o günü hatırladım az önceki akıl almaz yazıyı okuyunca ve gülümsedim, duygulandım ve ben de aferin dedim kendime. İyi ki dedim, iyi ki utanıp da daha fazla aç bırakmamışım, ağlatmamışım oğlumu sokak ortasında.

Kimsenin şahsıyla derdim olmaz dediğim gibi. Lakin uzun süre emziren anneler çok iyi bilir ki, bebeği öyle her zaman planlı programlı emziremeyebilirsin, özellikle de sadece anne sütüyle beslendiği ilk aylarda. Her ne kadar saatli emziriyor olsan da, bebektir, olmayacak bir an ve yerde acıkır ve takla da atsan, maymun da olsan susturamazsın. Onu aç bekletemezsin ve bekletmemelisindir de. Zaten bunu yapmaya çoğu anne yüreği de elvermez. En fazla benim gibi bir kıvranır, iki debelenir, sonunda çekilir bir yere, emzirir bebeğini kaldırım kenarında bile olsa. Ha bu esnada o memeye cinsellik objesi olarak bakan, olayı libido falan bağlayan herhangi bir sütlaç beyinli ruhsuz erkek varsa, o da onun problemidir, derhal gidip en uygun klinikte çözümünü aramalı, şifa bulmalıdır zannımca.

Ve bu okuduğum yazıdan dolayı şaşkınlığım bir yana, bir kez daha üzüldüm büyük büyük gazetelerin köşelerinin böylesi mesajları kalemine estiği gibi verebilen insanlar tarafından parsellenmiş oluşuna. Hem de ortalıkta kalemi, hayata bakışı ve duruşu o kadar sağlam, keşke kitabı ya da köşesi olsa da herkes okuyabilse dediğim bir yığın yazar, blogger veya kendi halinde yazarak takılan nitelikli insan varken... 😒


 ***********************************
Not: Paylaşımları lütfen copy/paste ile değil, alttaki butonları kullanarak yapalım. :) 


26 yorum:

  1. harbi gerizekaliymis o kadin. libido seysine takilan da sapik bence.
    kadinlar rahat rahat emzircekler tabi o bebisler ac mi kalsin sirsem sey ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Kreatifim. :/ Sirsem ne yalnız ya?! :D Böyle bi konunun altında da güldürdün ya, deli kız. :* :)

      Sil
  2. mimiklim aynı kadınların erkek versiyonu das hamileler için ' aaa sevişmiş bu' diyenler kanımca.. Yahu nasıl bir kafa yapısı bu birde anne olmuş yani. Hey gidi akıl fikir ihsan ola kendilerine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte insanın fikri neyse, zikri de odur'un vücuda gelmiş hali oluyör zaar... ;)

      Sil
  3. Bu hafta sonu Topkapı Sarayı'na gitmiştim. Bir anne sarayın bahçesinde bebişini emziriyordu. Bence çok sevimliydi. Annelik böyle bir şey zaten. Utanç verici bulanlar kendilerinden utanmalılar. Gerçi biz "Hamile kadınlar sokakta gezmesin." diyenleri duymuş bir milletiz. Her yerde her cinsten insan var. Sabır, deyip umursamamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten kadınlarla ilgili bukkaaa geri zekalı lafı üstüne bir de bu yazıyı okuyunca başlığı öyle attım ya Fikriye. Gerçekten sofuluk ayağına bi yığın laf ediliyo zaten, bari aydın geçineni ağzından çıkanı, kalemine geleni bi filtrelesin yahu?! Hem çok haklısın, emziren kadın ve bebeği görüntüsü çok da büyülü bana göre, ammaa gönül gözüyle görebilene helbet... ;)

      Sil
  4. Yuh ona be! Kadınlığından vazgeçmiş, kadınlığı aşağılamış. Erkekliğe oynasın o bir zahmet, erkeklerle yarışan diğer kadınlar gibi...
    Orda burda emzirmek ne biçim laf ya...
    Bu sıkıntıları yaşadığım için çok iyi biliyorum. Çocuk dünyaya getiren ve onun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan kadına olan öfke ve şiddet daha hastanede doğumda başlıyor. İnsanların davranışları kesinlikle farklı oluyor. Göz ameliyatına gitsen sana çok daha özenli davranacaklarına emin olduğun personel sırf yeni bir çocuk dünyaya getireceksin diye sana suçluymuşsun gibi davranıyor.
    Kadın kimliği toplumca bastırılmış ve ötelenmiş durumda. Tabi buna kim neden oluyor? Dişiliğine sahip çıkmayan, onun aşağılanmasına izin veren bu gibi kadınlar... Sen dişiliğini başın dik yaşayacaksın, kimseye ezdirmeyeceksin, ondan sonra orda burda öldürülen kadınların günahı boynuna dolanmayacak.
    Bu tür kadınlardan şikayetçi olmak istiyorum. Kadın kimliğini aşağıladıkları için dava falan açmak istiyorum. Yaparım da valla belli olmaz benim işim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper bir yorum Kahve Yanı! Üzerine tek kelime bile ekleme gereği duymuyorum. Çok teşekkür ederim. Tüylerim zıpladı. <3
      Yalnız o dava mava konusunda bi adım atarsan benim de haberim olsun, en az senin kadar depelemek istiyorum kadını aşağılayan her tür kafayı... ;)

      Sil
    2. Demek ki bu konuda mücadeleye giriştiğim gün haber vereceğim, bana destek olacak biri şimdiden var complete, çok teşekkür ederim :) <3
      Bu bizim mücadelemiz. Haklarımızı biz kadınlar ayakta tutacağız. Yoksa kimsenin bize vermesi gerekmiyor...
      Yalnız bu yazdıklarımı duyan da feminist dernek başkanı sanır beni :))) Yooo... Sadece dişi olduğunu ifade eden kadınları biz.

      Sil
    3. Aaa! Hakket dernek başkanı değil miydin sen?! :P

      Sil
  5. Ben hiç emzirirken tahrik olduğumu hatırlamam mesela..
    Biberonu tıktım mı ağzına cork cork çeker uyurdu. Ben zatern çoktan uyumuş olurdum.
    Libidohaaa forte. 250Mg. Antisapıkinotik. Antipislikasyonit.
    Günde 3 -- tok-- yan etkisi yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yöntem daha pratikmiş. :D Zaten bahsettiğim köşe yazarı da belli ki senin yöntemi uygulamış Syrakussa. ;)

      Sil
  6. Bu nasıl bir zihniyet cidden aklım almıyor!
    Annenin yavrusunu emzirme olayını libidoya bağlayan adam da adam değildir zaten!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin acısı o köşe yazısını yazan da bir kadındı Ivır zıvırcı. :/

      Sil
  7. ay bizim ülke toptan sapıttı yaaaaa :)

    YanıtlaSil
  8. bi saçmalamasalar da rahat rahat takılsak diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He yani... Dincisi ayrı, aydını ayrı, her telden itinayla saçmalanıyo hamdolsun... :)

      Sil
  9. Gerçekten saçmalamış yani.. Anneliğin şanından emzirmek Allah öyle güzel birgörev vermiş anneye ..Her annenin sütü de çocuğuna özeldir mesela çok ilginç.. Anne sütü çok gerekli bir şey..Bbebek her acıktığında anneler emzirmeli tabii ki...Artık emzirme önlükleri de var sıkılmadan emzirebilelim diye mimikli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneliğin şanından... Ne güzel demişsin Sevdicann. :) Teşekkürler katkın için. Sevgiler... :)

      Sil
  10. o kendini bilmezin yazısını bende okudum o kdar sinir bozucu ki bir anne adayı olarak sinirden kudurdum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sen çok iyi anlarsın okuduğumdaki haleti ruhiyemi. :/ Kalemi olan yazıyo işte, nerden nasıl eserse...

      Sil
  11. Yuh'tan başka ne diyeyim bilemedim ben de. Böyle insanlar topluma karışmasınlar yaa, hatta çoğalmasınlar. Yasak olsun. Fikri kötü insanlar hadım edilsin felan ne bileyim. O şimdi kalkacak bir oğlan çocuğu yetiştirecek. O da bildiğin öküz olacak, birinin kızına bela olacak. Diğer yazınızla birleştirdim, önce onu okumuştum. İşte o öküzleri böyle sapkın fikirli insanlar yetiştiriyor olsa gerek. Üzücü gerçekten. Biri de hamile kadınlar sokokta çok gezinmesin, insan içine çıkmasın, ayıp demişti. Aynı beyin işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Hamileler sokağa çıkmasınla aynı kafa. Tanınmış bir gazetenin köşesinde yazması bu tespitimi değiştirmiyor. Yazık ki ne yazık. Böyle kafalarla insanlara nasıl mesajlar verdiklerini, nereye varacağını düşünmeden geçinip gidiyolar işte köşelerinde.
      Sevgiler. :)

      Sil
  12. Ben 31. Aya kadar emzirdim.. her ortamda emzirdim.. sokakta yürürken ağladı meme verdim... parkta ağladı meme verdim. Uçakta verdim. Market çıkışı arabada verdim.. beğenmeyen bakmasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen efenim, beğenmeyen bakmasın. Libidosunu da alsın gitsin. ;)

      Sil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(