3 Nisan 2015 Cuma

PK mi? O ne?!


Bir süre önce din, iman, Allah, kitap mevzularının çarpıtılmasına, düşünmeden, anlamını bilmeden uygulanmasına, saçma sapan ritüellere, tarikatlara vs. takıntılı olduğumu bilen bir arkadaş, malum konularda tatlı bir sohbet esnasında PK isimli bir film önermişti. "Mutlaka izle, çok beğeneceğine eminim!" diye de noktayı koymuştu. Gel gelelim bir Bollywood filmi olması sebebiyle uzunca bir süre izlenecekler listemde öylece durdu, garip, boynu bükük, ve fakat yine de gün gelip, tarafımdan izlenme şerefine nail olacağı umudunu da asla yitirmeden. 😜

Gel zaman, git zaman, günler geçip, haftalar devrilir, lakin elim bir türlü filme gitmezken, sanırım zalim kader yine ipleri eline aldı, acımasızca ağlarını ördü ve iki gün önce içime durup dururken 'Gulp!' diye bir sıkıntı çöktürdü. Gözünü sevdiğimin kaderi, zaten ne geliyorsa başımıza onun yüzünden geliyor. Ee ne de olsa ben de ucundan acık Türk'üm, doğruyum. İşin içinden çıkamadım mı, anında kadere kısmete bağlarım, affetmem. En doğal hakkım sonuçta... "Yarın buluşup, kahve içelim mi?" 
gibi en basit soruyu bile "Kısmet, yarın bir olsun, Allah izin verirse." diye karşılayan, ne dediğini bilmez bir güruhun arasında yaşıyorum ne de olsa yıllardır.

Neyse takılmayalım, kader işte, o akşam bir sıkıntı içimde, bir daralma, anlatamam. Yere göğe sığmıyor, dolup dolup taşamıyor, şişip şişip inemiyorum bir türlü. Ne yapsam da rahatlasam bilemiyor, kitap mı okusam, müzik mi dinlesem, yoksa çıkıp dolaşsam mı diye daldan dala atlıyor, ama hiç birini beğenemiyorum bir türlü. "Ateşim var söndiremirem, alam da başımı bi gidem, kendimi dağlara taşlara vuram ay balam..." gibi bir haldeyim, az sıksam bir yanık türkü çıkartacağım öylesi bir sıkıntı. Ağlasam olmuyor, gülsem olmuyor, öyle ne idüğü belirsiz sopalık bir ruh halindeyken, 'Bari bi film izleyeyim, hatta komik bir şey bulayım, belki gülerim de keyfim düzelir.' dedi aklını sevdiğim iç sesim. Ne izliyeyim bile demedim bu sefer her nasılsa, vahiy geldi zahir ve direk PK filmini açtım. Hatta açmakla da kalmadım, ne yaptım ettim, böyle konularda bilinçlenmesini, sorgulamayı, kafayı her daim kullanmayı alışkanlık edinmesini istediğim oğluşun da dikkatini çektim filme. Sanki kendim kesin güzel olduğunu çok biliyormuşum gibi bir de. 😊 Başta ilk beş dakikayı özetledim sinsi sinsi. Bir yok mok, mırın kırın dedi, sonra baktım elindeki tableti bıraktı sardırdı amcam filme. Hain annegiller, kafaya bir şey koymayagörsünler... 😉

Neyse, daldan dala, bir hayli uzun giriş faslından sonra gelelim asıl meseleye. Efenim benim gibi hem kurtlu, her filmi öyle kesintisiz izleyemeyen, sarmadı mı kaşıntılara gark eyleyen, hem, de Bollywood filmlerine oldukça önyargılı ve de mesafeli bir zat-ı muhterem, film boyunca hiç kıpraşmadan oturdu, kaptırdı, kah güldü, kah ağlamadı. Genelde gülümsedi, lakin filmin sonunda ciddi ciddi, salya sümük ağladı. Cebindeki mütevazi mendil gözyaşıyla sümüğüne kafi gelemedi. 😉 Ama sonra yine güldü. Ve filmin sonunda "Adamlar yapmış ağbi!!' dedi mi, dedi...  

Salya sümük muhabbeti bir yana, diyeceğim o ki mirim; dinler, sorgulanmadan, körü körüne takip edilen dini liderler, koşulsuzca ve düşünmeden uygulanan ritüeller, batıl inançlar, farklı dinlerin emirlerinin çeşitliliği, birbirlerine göre abuklukları, her dinin mensuplarının kendi inançlarını körü körüne en doğru kabul edişleri ve diğerlerini döndürme çabaları vb. konularda kafa patlatıyorsanız eğer izleyin, izletin derim naçizane. Film müthiş çünkü. Dünyaya inmiş bir uzaylının gözünden, bir çocuk gibi safça, merakla sorguluyor tüm bunları. Bugüne kadar hep düşündüğüm, çoğu zaman dillendiremediğim bir çok soru ve mantıklı, bazen de esprili cevapları var filmde. 

Öte yandan hikaye, kurgu, oyunculuk hepsi tam kıvamında. Tamam, birkaç yerde Hint müziği ve dansı var evet. Ama rahatsız edici değil kesinlikle. Dedim ya, ben de oldukça mesafeliyim Bollywood filmlerine. O kadar ki, en son çocukken izlediğimi hatırlarım hayal meyal. O gün, bugün aramız açık bir şekilde kendileriyle. 😊 Ama bu film önyargımı kırdı kesinlikle. Ayrıca sonradan öğrendim ki meğerse film 2014'ün en beğenilen Hint filmi olmuş ve Hindistan'da şu ana kadar en çok hasılat yapmış film konumundaymış üstelik. Anlaşılan filmle ilgili bu sempati, bu hoş izlenimler sırf bana ait değil belli ki... 

Kıssadan hisse, 'Dünyaya geldiğimizde, hangi dine mensup olduğumuzun işaretiyle mi geliyoruz acaba? Mesela totomuzda barkod gibi, müslüman, hristiyan vs. gibi damgalar mı vardı?!' gibi sorularla tebelleş olduysanız bir kez bile, izleyin, pişman olmazsınız. Hatta bence bugüne kadar hiç böyle konulara girmediyseniz de izleyin kardeşim, keyif alırsınız en azından dedik işte! 😋😉


***********************************
Not: Paylaşımları lütfen copy/paste ile değil, alttaki butonları kullanarak yapalım. :) 

36 yorum:

  1. Ben de izlediğim bir kaç film de dahil bunu da önermeye eklicektim. Film hakkında senin kadar cesur yazamadım ama bak bunu itiraf edeyim. Ne bileyim yanlış anlıyorlar sonra yok dinsiz misin sen gavur mavur. :Dsaçma sapan diyologlara girmek istemedim yani.
    Ben de filmi çok beğendim zaten Amir Khan filmlerini birçoğu kaliteli yapımlardır. Film hakkında şunu da ilave edeyim. Amir Khan kendi ülkesinde çok fazla eleştiriye maruz kalmış ama helal olsun adama gerçekten. Böyle filmler toplumunda nabzını tuttuğu için iyi kötü ağır eleştiriler de alabiliyor. Adam film yapmamış buna göğüs gelmiş.

    Film Önereyim mi ya :)
    PK :p
    The Theory of Everything Stephen Hawking in hayatını konu alan bi film.
    hannah ve kızkardeşleri (bunu ben de izlemedim bi arkadaş önerdi)
    Frekans / Frequency (2000) bilim kurgu,
    Contact (1997) bu filmi çok sevmiştim.
    Yıldızlararasında
    Neşeli günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vaayy! Süpersin! Film önerilerine çok mutlu oldum. Ara ara, alakasız yazılarımda bile olsa, gelip önerirsen memnun olurum gerçekten. Zira bendeniz ve eşim film izlemeyi pek severiz ve önerilerini kesinlikle değerlendiririz, hemi de seve seve. :) Çok teşekkürler önerilerin, emeğin için. :)
      Amir Khan filmi sanırım daha önce izlemedim. Ama bu filmle dikkatimi çekti adam işin gerçeği. Diğer filmlerine de bi bakmayı düşünüyodum zaten.
      Yalnız gavur mavur tabirine bittim abi! Delisin hakket. :D Gavırım ben der geçerim nabıyım. ;) Ne de olsa hamurum gavır memleketinde atılmış, baka baka kararmışım zaar derim. Popomda barkod eksikmişti benim derim... ;) :P
      Şaka bi yana, cesaretten, ya da ortada bi halt olduğundan değil aslında yazdıklarım, sadece dönüp dolaşıp herkesin aklına az çok gelen konulardır herhalde diye düşündüğümden. Küllüm safiyane, masumane düşünceden yani... :)

      Sil
    2. The Theory of Everything'in bir ben mi beğenmedim :) Son yıllardaki en iyi oyunculuk performanslarından birisi olmasına rağmen beğenmedim hem de. Hem de Stephen Hawking gibi über bir adamı anlatmasına rağmen. Hele bi' de sonunda şey oluyor ya... Şaka şaka, spoiler vermiyorum zaten biyografi filmi :)

      Sil
    3. Bak şimdi iki farklı görüş olunca daha da merak ettim. Ben de bi izleyeyim bakalım. ;) Teşekkürler. :)

      Sil
  2. Amir Khan'ın çoğu filmini gözüm kapalı tavsiye edebilirim, çoğu filmi bollywood sinemasının altın taşıdır bence :D
    mesela "her çocuk özeldir"
    "three idiots" (bunu en az üç kere izledim :))

    PK da gerçekten güzel bir filmdi ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş meğer Zeynep. Ben pek cahil kalmışım bu konuda. :) Diğerlerini de izliycem kesinlikle. Çok teşekkürler. :)

      Sil
  3. Bu aktörün 3 İdiots'uyla Her Çocuk Özeldir'ini seyretmiş miydin bacım, son zamanlarda seyrettiğim en güzel filmlerdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlememiştim bacım, ama şimdi ilk sırada hepsi. ;) Sağolasın, sevgiler... :)

      Sil
  4. Çok şahane bir film ben izleyeli çok oldu ama yine izlesem sıkılmam herhalde. Aslında deistliği anlatan bir filim. Yazarken bile enşileniyoruz acaba birileri bir şey der mi diye. Din diye öyle bağnaz düşüncelerimiz söz konusu ki. Ben sınıfta din insanların sosyalleşerek öğrendiği bir şey dediğimde. Sınıftan töbe töbe sesleri yükselmişti. Hristiyan bir aile de doğarsın Hristiyan olursun, ateist bir aile de doğarsın ateist olursun...bir insan Hristiyan bir ailede doğduğu için cehennemlik mi olacak? bunlar bana çok saçma geliyor. Ve dinin bazı kısımları insanlar tarafından uydurulmuş bir şey.

    Şunu da ekleyim Aamir Khan hayranı biri olarak bütün filmlerini izlemişimdir. Üç tane çok filmi var. Onları izlemediyseniz tavsiye ederim.

    3 Aptal
    Yerdeki Yıldızlar ( Diğer adı her çocuk özeldir)
    Ghanjini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet malesef, yazarken bile endişeleniyoruz. Farklı düiüncelere ve inançlara hiç tahammülümüz yok çünkü, yazık ki.
      Önerilerin için çok teşekkürler. Hepsini izliycem mutlaka. Sevgiler. :)

      Sil
  5. harika bir film... Aamir khan'ın herhangi bir filmini izleyen artık diğerlerini de izlemek isteyecektir emin ol.. geçenlerde bir arkadaşıma da tavsiye etmiştim pk' i.. izledi ve hemen ardından "yerdeki yıldızlar" geldi.. sana da bu filmi ve 3 idiots' u tavsiye ederim.. beğeneceğine eminim.. blogumda çekilişim var bu arada..uğrarsan sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aamir Khan'ın herhangi bi filmini izleyen diğerlerini de izlemek isteyecektir tesbitin çok isabetli. Aynen o halet-i ruhiye içerisindeyim şu an. ;)
      Çekilişine de gelirim tabi ki. Sevgiler. :)

      Sil
  6. Allamm yaa bayildim anlatisina yaaa ♥♥ bunu bikac blog arkadasi da onermisti herkes begenmis. Zaten oyuncusu da epey basarili bir isim mis. Bollywood dan cok iyi filmler de cikiyor. Khan cok cok degerli bi oyuncuymus ve cok seviliyor. Ben de tskip edrmiyorum pek halbuki Hindistan ilgi alanimdir da sinema dan kopugum. Izleyeyim diyorum bunu bak sen de meraklandirdin simdi :)
    ♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzle kesinlikle Kreatifim, hele bi de Hindistan'a meraklıysan mutlaka izle şeker. Hem o siyah kalplerini sevsinler seniiinnn! :)

      Sil
  7. Vay arkadaş! Yine öyle bir anlatmışsın ki:))
    Hemencecik laptopu kapatıp izliyciimmm:))
    Ne meraklandım yahu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Valla öyle, doğruya doğru şimdi. Az önce eşim de izledi ve çok beğendi o da. Biz de şimdi Aamir Khan'ın diğer filmlerini izliycez sırayla. ;) İyi pazarlar, sevgiler... :)

      Sil
  8. Ben mi tavsiye etmiştim sana bu filmi :)
    iki kere izledim, her yanıyla harika bir yapım, sende çok güzel anlatmışsın her zaman ki gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sen değil, burdan bi arkadaş tavsiye etmişti. Ama senin de tavsiye edebileceğin benzer ya da benzemez beğendiğin filmler varsa izlerim seve seve. Güvenirim tavsiyelerine. ;) Çok teşekkürler 'her zamanki gibi' yorumun için. Mutlu oldum. Sevgiler. :)

      Sil
  9. bu yazını gördükten hemen sonra izledim ben de. tek kelime bayıldım. Aamir Khan'ın tüm filmlerini izlemiştim ama bundan haberim yoktu. izlemediysen Aamir Khan ile alakası yok ama BLACK izlemeni tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin ve teşekkürler güzel yorumun için. :) İzlerim söylediğin filmi de, listeye aldım. Sevgiler. :)

      Sil
  10. Aamir Khan filmleri bir harikadır! Genellikle hep eğitici, farkındalık yaratan temaları filmlerine konu edinir. P.K haricinde üç filmini izledim:
    - Her Çocuk Özeldir
    - 3 Idiots
    - Onu Sarıya Boya
    Kesinlikle tavsiye ederim. Dilerseniz izlediğim bu dört filmi yazdığım, blogumdaki postu da okuyabilirsiniz.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler önerilerin için. Blogunu da takibe aldım. İlk fırsatta izliycem önerdiğin filmleri de. Sevgiler... :)

      Sil
  11. harika bir yazı olmuş BAYILDIM! İzlerken benim hissettiklerimi harfi harfine yazmışsın ellerine sağlık çok güzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İsimsiz. :) İsimsiz Kullanıcı... Değişikmiş. ;)

      Sil
    2. Teşekkür ederimm :) Sevgilimle başımdan geçenleri yazdığım için isimsiz blog kullanıyorum bloguma bakarsan çok sevinirim :))

      Sil
    3. İlk fırsatta bakacağıma emin olabilirsin. ;)

      Sil
  12. Merhaba, böyle bir etkinliğim var katılır ve duyurursanız çok sevinirim =)
    http://manolyadan.blogspot.com.tr/2015/04/kitap-okuma-etkinligi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Manolya Özkan. :) Umarım katılım çok olur. Benim yoğunluktan ve hali hazırda okumam gerekenlerden dolayı katılmam zor dürüst olmam gerekirse. Ama etkinlik güzel. Kolay gelsin, sevgiler... :)

      Sil
  13. Bi arkadaşımda bahsetti aynı filmden e sende yazmışsın ben de ön yargılarımı yıkıp izleyim bari😉

    YanıtlaSil
  14. ben bu filmi kaçırmışım. nasıl duymadım bu filmi.. :)
    amir khan filmleri harikadır. çok severim..
    insanın özgürce düşünememesi , sorgulayamaması çok kötü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de kaçırmışsınız. ;) Neyse şimdi yakaladınız işte, izleyin derim bir an önce. Biz çok sevdik. :)
      Ben de diğerlerini izliycem sırayla...

      Sil
  15. Bu adamm Yerdeki Yıldızların adamı değil mi O.o bu filmi de dün burda gördüm yoruma yazmış bir de Ceren iyice merak ettim hemen izlemem gerek merak ettim:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgini çekmesine sevindim. İzle bakalım, sen nasıl düşüneceksin. İzlenimini paylaşırsan da sevirim. :)

      Sil
  16. Geçenlerde Onedio'da görüp izlemeye yeltenmiştim PK'yı. Filmin yarım saati dolmadan, arkadaşım arayıp, platonik aşkıyla ilgili son gelişmeleri aktardığı için (gelişme falan da değil aslında, ona öyle geliyor) filmden koptum. Öylece kaldı. Devam edeyim madem o kadar övdün şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak ya, gelişme bile kaydedemeyen bi aşk yüzünden film yarım kalmış. O zaman bi ara izle derim. Ben de adamcağızın diğer filmlerini hala izleyemedim, ona yanarım...

      Sil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(