10 Ağustos 2014 Pazar

Bana feysbukunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim...


Şu facebook sayesinde insanların aklında, yüreğinde ne var; duyarlı mı, duyarsız mı; atarlı mı, dengeli mi; kime tapınır, kimden sakınır; güvenilir mi, ayarsız mı vs. ne var ne yok dakikada görüyoruz. Ne büyük nimet... Bu sayede, aylar, yıllar heba etmeden beyin kapasitesini, yüreğinin gerçek sesini şıp diye görüntüleyebiliyoruz. Adeta zeka röntgeni gibi bir icat vallahi. 

Diyelim birisiyle tanışıyorsun. Oh ne güzel mutlusun, yeni bir arkadaş edindim coşkusuna bağlamışsın. Önce bir profilini kurcalamadan uygun adım ilerlemiyorsun. Ya da ne bileyim, ilkokul arkadaşını falan bulmuşsun facebook marifetiyle ve sevincinden kelebeğe dönmüş, pır pır ediyorsun. Hayır ne olacaksa o çoktan hayatındaki görevi tamamlanmış okul arkadaşını bulup da, bu fiili gerçekleştirip bir hayrını görmüş olan tek kişi dahi var mı, o da ayrı konu tabi. Vesselam bir de bakıyorsun profilinde paylaştıklarına ki akıllara zarar. Meğer o adeta bir melek görüntüsünde çocukluğunda bıraktığın arkadaşın değişmiş, kanatları düşmüş, aklını muhtemelen yolda bir yerde bırakmış ve bir şuursuza dönüşmüş bildiğin. Kısacası evrim sürecinde ileriye değil, geriye sardırmış meseleyi, nasıl becerdiyse. Homo Beyinsizus'a doğru bir hayli ilerleme kaydetmiş sözün özü. 

Kendileri sayesinde ortam bir hayli renklenmekle beraber, aklın ve sabrın sınırlarını da zorlamıyor değil hani. Bilmem kimin çarığının, tasının resmini koyup, beğenen eller dert görmesin vıdı vıdısı. Ya da bilmem hangi büyüğün veya ünlünün fotosunun altında beğenmeyen eller kırılsın hede hödösü. Yok şaibeli Mehmet Hoca'dan alıntılar, reklamlar, olur olmaz yorumlar. Arkasında yatan motivasyon ne yani anlayamıyorum evladım? Birileri beğenince o kişiler daha mı ünlü, başarılı, ilahi ya da evrensel olacak?! Yücelerin yücesi mertebesine daha da mı nail olacak? O tapındığın, o mertebeye ulaşınca senin toton arşa mı erecek? Baş yalaka mı ilan edileceksin üstün çabalarından mütevellit mesela? Ha bir de, zavallı bir meyvenin içine teknoloji marifetiyle itinayla kondurulmuş sözde mucizevi bir yazı ve altında beğenmeyen kalmasın emrivakisiciler de ayrı bir vaka tabi. Hepsini saymışken, bilmem hangi markanın ürün resmi ve altında aslında iki saniye bile zahmet edip, doğruluğunu araştırmadığı maddelerce iddialar ve karalamaları paylaşangiller var. Onları da atlamayalım, zira kendileri de bir tür nesli gittikçe çoğalan yellozgillerden sayılırlar neticede. 

Diyeceğim o ki, öylesine biraz keyifli zaman geçireyim diye bakınmaya başladığında isilik olup kalkıyorsun yahu başından. Hatta ilk zamanlar böylesi paylaşımları gördüğümde tutuluyordum bir an, şaka mı, gerçek mi acaba diye. Yani geyiğine de paylaşmış olabilir belki değil mi ama babında geçmişimdeki masum arkadaşımı aklama çabasında yakalıyordum resmen kendimi. Ancak acı gerçeği görüyorsun elbette ne kadar istemesen de. İşi gücü bırakıp, ciddi ciddi o abuk subuk şeyleri istikrarla paylaştığını idrak ediyorsun. Nasıl anlamadım ayol ben bu insanın böyle olduğunu duygusuyla, delirdi mi ki acaba şüphesi arasında sönmüş balona dönüyorsun. O an, o birkaç gündür tekrar bulunuşuyla mutlu etmiş pek sevgili kişinin, ekmek beyniyle göz göze geliyorsun. O sana bakıyor, sen ona öylece. Ve aydınlanıyorsun, o manalı bakışmanın da etkisiyle. Şükrediyorsun durumuna, facebook sayesinde bir an önce yaşadığın farkındalığa ve aydınlanmaya. Veee uzaklaşmaya başlıyorsun ki zamanını yemesinler, seni de ipe sapa gelmez şeylerle yüz göz etmesinler. 

Vesselam facebook sayesinde gördük ki, geçmişte kalanı geçmişte bırakmak lazımmış mirim. Hiç kurcalamayıp, önüne bakmak lazımmış. Geçmişte kalmaması gerekenler zaten yanındaymış, kalanlar ise zaten olmaması gerekirmiş. En azından naçizane tecrübem böyle ve hatta son günlerde başına oturup bir derin facebook listesi temizliği yapasım da var da, bir elim ereydi iyiydi. :)

6 yorum:

  1. Ya.. Hepimiz son zaman künefe içi erimiş eski kasara döndük.. Eridik eridik bitemedik utançtan. Sorma.. Ben listemden cikardim birkaç kişi.. Zaten sana bunu anlattiydim bacim. Bak ilk kopyayi verdim. :-)

    YanıtlaSil
  2. Ya ama olmaz ki böyle bacıım?! Seri katil ipuçları gibi. Kimsın haafııızz?! :)

    YanıtlaSil
  3. hahahh süpersin bende geçtiğimiz gün face sayesinde 10 yllık arkadaşımın büzüşük bezelye beyinli olduğunu anladım, çok üzüldüm yahu :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi anlıyorum seni ve hayal kırıklığını... :)

      Sil
  4. Ben de Facebook sayesinde ne kadar arabesk olduğumu keşfettim. Her gün bir kerecik olsun yüzünü göreyim senden bir beklentim yok mutlu ol yeter temalı şiirler ve şarkı sözleri paylaşıyorum.

    YanıtlaSil

Eee, yorum yok mu? Hiç mi yok?! :(